16 martie 2008: Procurorul Curţii de Casaţie din Turcia a cerut ieri ca premierul Recep Tayyip Erdogan şi preşedintele Abdullah Gul să nu mai aibă dreptul la activităţi politice,
AUSTRIECII NU VOR SĂ FIE INTERCEPTAŢI. Mai multe companii de telefonie şi internet din Austria, împreună cu un deputat ecologist, au depus plângere la Curtea Constituţională împotriva unei legi, prin care poliţia e autorizată să le ceară informaţii despre comunicaţiile prin telefonia mobilă şi internet ale clienţilor lor, scrie sotidianul Die Presse, citat de AFP. Petenţii consideră ca fiind anticonstituţională legea din 1 ianuarie 2008, care permite poliţiei să le solicite date despre utilizatorii lor, cum ar fi coordonate personale, precum şi localizarea apelului sau a conexiunii, fără acordul justiţiei.
SUPĂRAT PE MACEDONENI. Ministrul bulgar de Interne, Rumen Petkov, a criticat presa macedoneană pentru organizarea unei campanii împotriva Bulgariei în timpul vizitei oficiale efectuate joi, în Macedonia, relatează publicaţia macedoneană Vreme Online, citată de site-ul Novinite.com. “Avem impresia că presa din Macedonia duce o campanie antibulgară. Vă cer să scrieţi despre Bulgaria aşa cum este. Îi respectăm pe vecinii noştri macedoneni, iar bulgarii nu merită o atitudine atât de negativă”, a declarat Petkov la Skopje, citat de ziarul macedonean Utrinski Vesnik. El a făcut această declaraţie după ce un jurnalist macedonean l-a întrebat despre relatările şi mesajele antimacedonene din ziarele şi emisiunile de televiziune bulgare. Ministrul nu a negat declaraţiile, însă a spus că spune că “acestea sunt excepţii”.
INTERZIŞI POLITIC. Procurorul Curţii de Casaţie din Turcia a cerut ieri ca premierul Recep Tayyip Erdogan şi preşedintele Abdullah Gul să nu mai aibă dreptul la activităţi politice, scrie AFP. Preşedintele Curţii a confirmat că a primit actul de acuzare privind interzicerea Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), acuzat de încălcarea principiului laicităţii statului.
TREZORIERUL PKK, ARESTAT. Presupusul trezorier al mişcării separatiste kurde a PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) în Europa, Nedim Seven, a fost arestat acum câteva zile pe Aeroportul Fiumicino din Roma, scrie Corriere della Sera. Seven avea paşaport diplomatic fals şi se întorcea din Franţa, urmând să se îndrepte spre Armenia. El va fi deferit parchetului din Roma, unde se va decide eventuala sa extrădare. Seven mai fusese arestat în Franţa, în luna februarie 2007, împreună cu 14 kurzi, bănuiţi de activităţi teroriste, dar a fost eliberat. La sfârşitul anului 2006, el fusese arestat şi în Olanda, însă Tribunalul de la Maastricht a respins cererea de extrădare a Turciei. Ankara îl acuză pe Seven de moartea a 15 persoane.
TERORIST TRIMIS LA GUANTANAMO. CIA a transferat la închisoarea de la Guantanamo un presupus membru al-Qaida, care are legături strânse cu Osama ben Laden, a anunţat Pentagonul, citat de Reuters. Muhammad Rahim e bănuit că a ajutat la pregătirea unei ascunzători subterane din Tora Bora, folosită de Ben Laden în Afganistan în 2001, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Bryan Whitman.El a încercat să furnizeze substanţe chimice pentru un plan de atac asupra forţelor coaliţiei conduse de SUA în Afganistan şi de recrutare a persoanelor cu acces la unităţi militare americane. Rahim, cetăţean afgan, a fost reţinut în vara anului 2007.
CUBANEZII,
DEZLEGARE LA COMPUTER. Autorităţile de la Havana au
permis cubanezilor să comercializeze pentru prima dată computere şi DVD-playere,
potrivit unui memorandum guvernamental. În trecut, numai străinii şi companiile
puteau deţine PC-uri, în timp ce, până în 2007, DVD-playerele erau confiscate
la aeroport. Acum, cubanezii pot lua obiectele “de lux” acasă, pentru că ţara
lor are monedă convertibilă. “El peso convertible” (CUC) valorează de 24 de ori
mai mult decât un pesso cubanez, în care statul plăteşte salariile. “Dezlegarea”
demonstrează faptul că noua conducere de la Havana, în frunte cu Raul Castro,
fratele fostului preşedinte Fidel Castro, are o atitudine mai relaxată în
privinţa politicii economice a ţării. Alte obiecte “de lux”, cum ar fi
aparatele de prăjit pâinea sau instalaţiile de aer condiţionat, vor pătrunde în
casele cubanezilor abia peste un an sau doi.