x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Jurnalul National    |    11 Apr 2008   •   00:00

11 aprilie 2008: Belgradul a decis să organizeze alegeri legislative şi municipale în Kosovo în luna mai, în paralel cu scrutinele care se vor desfăşura în Serbia, în pofida unui aviz defavorabil din partea ONU

KOSOVO. Belgradul a decis să organizeze alegeri legislative şi municipale în Kosovo în luna mai, în paralel cu scrutinele care se vor desfăşura în Serbia, în pofida unui aviz defavorabil din partea ONU, care administrează noul stat, informează agenţia Beta, citată de AFP şi preluată de Mediafax. Comisia Electroală Sîrbă a adoptat miercuri seară un document care prevede organizarea în Kosovo a alegerilor municipale sîrbe, organizate în 23 de localităţi şi programate pentru data de 11 mai.

 

ITALIA. Circa 50 de milioane de alegători italieni sînt chemaţi la urne la 13 şi 14 aprilie, pentru a vota în cadrul alegerilor legislative. Scrutinul se desfăşoară în conformitate cu o lege controversată, care ar face ţara imposibil de guvernat din cauza unui sistem de premiere a partidului învingător şi care îngreunează obţinerea unei majorităţi în Senat, relatează AFP. Legea electorală, adoptată în decembrie 2005, oferă automat o majoritate de 340 de locuri din totalul de 630 din Camera Deputaţilor partidului sau coaliţiei care obţine cel puţin un vot în plus faţă de următorul plasat.

 

BAE SYSTEMS. Biroul pentru Fraude Grave din Marea Britanie “a acţionat ilegal” cînd a suspendat o anchetă pentru fapte de corupţie, care a vizat un acord de livrare de armament încheiat de compania de armament BAE Systems cu Arabia Saudită, a decis un tribunal londonez. Potrivit televi­ziunii britanice Sky News, ancheta a fost suspendată de fostul Guvern Tony Blair, invocînd raţiuni de securitate, dar analiştii susţin că este vorba despre interese comerciale. Investigaţia, începută în 2004, viza contractul Al-Yamamah, în valoare de 43 de miliarde de lire sterline (53 de mi­liarde de euro), prin care BAE livra, contra unor comisioane ilegale, echipamente militare şi avioane Ryadului.

 

AFGANISTAN. O explozie a provocat la Kandahar, în Afga­nistan, moartea a cel puţin opt persoane şi rănirea altor 22, a anunţat poliţia locală, citată de AFP. Potrivit autorităţilor afgane, o maşină-capcană a sărit în aer înainte ca un convoi canadian să treacă prin dreptul ei.

×
Subiecte în articol: externe