x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

03 Sep 2008   •   00:00

3 septembrie 2008:Preşedintele rus Dmitri Medvedev a declarat, într-un interviu la televiziunea rusă, că ţara sa nu îl mai consideră pe Mihail Saakaşvili preşedintele Georgiei şi l-a calificat drept “cadavru politic”.



CADAVRU. Preşedintele rus Dmitri Medvedev a declarat, într-un interviu la televiziunea rusă, că ţara sa nu îl mai consideră pe Mihail Saakaşvili preşedintele Georgiei şi l-a calificat drept “cadavru politic”.


DEZVĂLUIRI.
Convenţia republicană, care se desfăşoară la St. Paul (Minnesota, nordul SUA) se confruntă cu o serie de dezvăluiri deranjante despre Sarah Palin, coechipier al candidatului la Casa Albă, John McCain. Prima zi a Convenţiei Partidului Republican a fost umbrită nu numai de uraganul Gustav, ci şi de mai multe ştiri care ar putea avea urmări electorale catastrofale pentru guvernatoarea statului Alaska şi candidată la vicepreşedinţia SUA. Sarah Palin (44 de ani) a recunoscut că fiica sa cea mică, în vîrstă de 17 ani şi necăsătorită, este însărcinată. Soţul doamnei Palin, Todd, a fost arestat acum vreo 20 de ani pentru conducerea autovehicului în stare de ebrietate. Mass-media a relatat că Sarah a fost membră a partidului independentist din Alaska (formaţiune ce milita pentru secesiunea de Statele Unite) timp de cel puţin doi ani la începutul anilor 1990. Guvernatoarea se află sub anchetă parlamentară pentru un presupus delict de influenţă. Toate aceste afaceri sînt de rău augur pentru ticket-ul republican cu 64 de zile pînă la alegerile prezidenţiale din 4 noiembrie. Un sondaj publicat ieri de USA Today dă un avans de şapte puncte (50 la sută faţă de 43 la sută) candidatului democrat Barack Obama.


GAZODUCT. Rusia şi Uzbekistanul au încheiat un acord pentru construcţia unei noi conducte pe teritoriul uzbek, destinată exportului de gaze din Turkmenistan şi Uzbekistan, a declarat marţi premierul rus, Vladimir Putin. “S-a ajuns la o înţelegere privind studiile preliminare petnru construcţia unei noi conducte pe teritoriul Uzbekistanului pentru a asigura creşterea potenţialului de export al Turkmenistanului şi Uzbekistanului”, a declarat Putin în timpul unei vizite la Taşkent. Turkmenistanul este considerat unul dintre potenţialii furnizori de gaze naturale pentru proiectul Nabucco, proiect care vizează construcţia unui gazoduct din zona caspică spre Turcia, România, respectiv Austria, pentru a reduce dependenţa Europei de gazul rusesc. Rusia furnizează circa un sfert din necesarul de gaze al Europei.


GUSTAV. MAE de la Bucureşti informează că majoritatea cetăţenilor români din zona oraşului New Orleans au fost evacuaţi în statele Mississippi şi Alabama, în contextul riscurilor reprezentate de uraganul Gustav, sau se află în afara pericolului, fiind luate măsurile necesare pentru situaţii de urgenţă. “A fost constituit în cadrul Ambasadei României la Washington un grup de lucru care răspunde în regim de urgenţă la solicitările venite din partea cetăţenilor români aflaţi în situaţii care necesită sprijin din partea autorităţilor române”, se arată în comunicat. Ambasada se află în permanentă legătură cu autorităţile locale americane, Departamentul de Stat, organizaţiile umanitare, precum Crucea Roşie, cît şi cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din statul Louisiana. AFP relatează că oficialii din statul american Louisiana au anunţat că şapte persoane au murit în urma trecerii uraganului Gustav, ridicînd bilanţul morţilor la 100 în Caraibe şi pe coasta americană. Uraganul a scăzut în intensitate, redevenind furtună tropicală.


SATISFACŢIE. Bunul simţ “a prevalat” în reacţia Uniunii Europene faţă de criza georgiană în cursul Summitului UE de luni, deşi au existat şi propuneri “extremiste”, a declarat marţi premierul rus Vladimir Putin, în cursul unei vizite la Taşkent. În schimb, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, şi-a exprimat regretul că Uniunea Europeană “nu a înţeles complet” raţiunile intervenţiei ruse în Georgia.

×
Subiecte în articol: externe