x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Mihaela Matachita    |    15 Oct 2008   •   00:00

Orăşelul ungar Papa (nord-est) este pe cale să se transforme într-o locaţie de interes internaţional în condiţiile în care va găzdui baze ale Parteneriatului NATO pentru Transporturi Aeriene Strategice, a informat marţi publicaţia Stars and Stripes în ediţia electronică.



BAZĂ NATO LA PAPA
Orăşelul ungar Papa (nord-est) este pe cale să se transforme într-o locaţie de interes internaţional în condiţiile în care va găzdui baze ale Parteneriatului NATO pentru Transporturi Aeriene Strategice, a informat marţi publicaţia Stars and Stripes în ediţia electronică. Misiunea NATO în Ungaria a început luni, când primii membri ai contingentului au sosit la Papa. La misiune vor participa 12 ţări, care vor opera în comun trei aeronave C-17 Globemasters, necesare transporturilor de trupe şi provizii spre Afganistan. Aici vor fi staţionaţi militari din Statele Unite, România, Bulgaria, Estonia, Ungaria, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, Slovenia, Suedia şi Finlanda.

TURKMENISTANUL DEŢINE UN URIAŞ CÂMP DE GAZE
Turkmenistanul susţine că deţine unul dintre cele mai mari cinci câmpuri de gaze naturale din lume, după ce o firmă britanică a confirmat calităţile zăcământului, statul asiatic având proiecte majore pentru furnizarea de gaze unor state precum China, India şi Pakistan, a transmis Reuters citat de Mediafax. Câmpul Iolotan de Sud-Osman a fost auditat de compania Gaffney, Cline & Associates ca unul dintre primele cinci din lume ca mărime, cu rezerve cuprinse între 4.000 de miliarde şi 14.000 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Turkmenistanul vinde cea mai mare parte a producţiei de gaze naturale, companiei ruse Gazprom.

MANIFESTAŢII LA KIEV
Câteva sute de ucraineni au cerut ca veteranii naţionalişti să fie recunoscuţi drept combatanţi pentru independenţa Ucrainei, în timp ce aproximativ 200 de militantţi proruşi, care îi consideră pe aceştia "nazişti", au manifestat împotrivă, relatează AFP. Manifestanţii naţionalişti, printre care mulţi tineri, dar şi foşti combatanţi,  cer autorităţilor să recunoască acţiunile Armatei Insurecţionale a Ucrainei (UPA), instrument al mişcării naţionaliste în anii '40 şi '50, când Ucraina era o republică sovietică, drept o "luptă pentru independenţă". UPA a luptat pentru independentţa Ucrainei împotriva Armatei roşii, naziştilor şi polonezilor, înainte de a fi distrusă de sovietici. Moscova a considerat că UPA, care salutase sosirea germanilor în Ucraina înainte de a le declara război, era o organizaţie fascistă.

LE MONDE ÎNCURCĂ CECILIA, CU CARLA
Ediţia de ieri a ziarului Le Monde a publicat un articol în care numele soţiei preşedintelui francez era trecut drept Cecilia Bruni Sarkozy, în loc de Carla Bruni-Sarkozy, greşeală pentru care reprezentanţii publicaţiei îşi vor cere scuze pe prima pagină a ediţiei de miercuri. AFP aminteşte că Nicolas Sarkozy (53 de ani) şi Carla Bruni (40 de ani) s-au căsătorit pe 2 februarie, iar Cécilia Ciganer-Albéniz, ex-Sarkozy, şi Richard Attias, la sfârşitul lunii martie.

VIOLENŢE ÎN MUNTENEGRU
Partidele la guvernare şi opoziţia şi-au declinat marţi responsabilitatea pentru incidentele violente din timpul protestelor de luni, de la Podgoriţa, faţă de decizia Guvernului de a recunoaşte independentţa Kosovo. Potrivit AFP, incidentele care s-au soldat cu 34 de răniţi, printre care 23 de poliţişti, au izbucnit la sfârşitul unei manifestaţii a circa 10.000 de susţinători ai opoziţiei prosârbe care au cerut Guvernului condus de Djukanovici, să anuleze recunoaşterea Kosovo. Poliţia a arestat 28 de persoane.

O AVOCATĂ LA CEDO RECLAMĂ O TENTATIVĂ DE OTRĂVIRE
Karinna Moskalenko, o avocată din Rusia care apără persoane ce se adresează Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), a depus o reclamaţie după descoperirea unei substanţe asemănătoare cu mercurul în propriul vehicul, afirmă surse judiciare franceze citate de AFP. Avocata a declarat că a fost victima unei tentative de otrăvire. Poliţia din Strasbourg, unde se află sediul CEDO, a declanşat o anchetă. Moskalenko a fondat în 1994 Centrul de Protecţie Internaţională din Moscova, organizaţie specializată în apărarea deţinuţilor din închisorile ruse.

UN CONGRESMAN DEMOCRAT OFERĂ BANI FOSTEI AMANTE
Congresmanul democrat Tim Mahoney (Florida), al cărui predecesor a demisionat pe fondul unui scandal sexual, a acceptat să îi ofere 121.000 de dolari unei foste amante care ameninţa să îl dea în judecată, a relatat ABC News citând apropiaţi ai politicianului. Mahoney, care este căsătorit, i-a promis Patriciei Allen un loc de muncă plătit cu 50.000 de dolari anual la o agenţie de consultanţă electorală. Purtătorul de cuvânt al lui Mahoney a subliniat că Allen a demisionat de bunăvoie şi nu a primit bani din fonduri de campanie. Democraţii din Camera Reprezentanţilor au încercat să ascundă acest caz pentru a nu periclita şansele lui Mahoney de a fi reales.

×
Subiecte în articol: externe