VERIFICARI. Dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a primit saptamana trecuta la Kremlin un grup format din mamele copiilor morti la Beslan, lucrurile au luat o noua turnura. Astfel, un grup de anchetatori ai Parchetului general condus de procurorul general adjunct Vladimir Kolesnikov, a plecat la Beslan pentru a studia si formula o pozitie oficiala privind informatiile stranse de peste un an despre moartea celor 186 de copii.
PRO SI CONTRA OCALAN. Peste 144 de persoane au fost ranite in noaptea de duminica spre luni, in orasul Bozuyuk, intr-o incaierare intre partizanii si opozantii sefului rebelilor kurzi, Abdullah Ocalan, aflat in inchisoare. Numerosi manifestanti kurzi sositi la bordul unor autocare au fost atacati de locuitorii orasului care s-au declarat deranjati, conform AFP, de pancartele si banderolele pro-Ocalan.
incendiu. Trei tinere, dintre care una minora, au recunoscut luni ca au provocat incendiul produs in noaptea de sambata spre duminica intr-un bloc-turn din Paris, soldat cu moartea a 16 persoane, dintre care trei erau copii. Incendiul de sambata a fost cel de-al treilea inregistrat in regiunea pariziana intr-un interval de circa zece zile. La 26 august, un imobil din Paris, locuit in cea mai mare parte de imigranti africani, a luat foc, incendiul provocand moartea a 17 persoane, dintre care 14 copii. La 29 august, un alt incendiu, care a avut loc tot la Paris, s-a soldat cu moartea a sapte persoane originare din Coasta de Fildes, dintre care patru copii.
IN FORTA. Chiar daca a stat in spital cateva zile in urma unui accident cardiovascular produs in zona oculara, presedintele francez Jacques Chirac, care, conform declaratiilor medicilor, "este intr-o foarte buna forma", se pregateste sa revina pe scena politica. Pentru inceput Chirac si-a propus sa organizeze reuniunea consiliului de ministri, condus de Dominique de Villepin, care va avea loc maine la Hotelul Matignon.
4.000 DE MORTI. Un raport al Natiunilor Unite (ONU) dat ieri publicitatii dezvaluie bilantul final al accidentului nuclear de la Cernobil de la 26 aprilie 1986. Expertii au concluzionat ca explozia centralei nucleare ucrainene a produs aproximativ 4.000 de victime, cifra mai mica decat se asteptau specialistii. "Efectele accidentului asupra sanatatii au fost oribile, dar in total ele nu au fost atat de grave pe cat ne asteptam", a explicat Michael Repacholi, expert in cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).