x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Informaţiile despre sănătatea lui Schumacher sunt “incorecte”

Informaţiile despre sănătatea lui Schumacher sunt “incorecte”

22 Iun 2014   •   18:55
Informaţiile despre sănătatea lui Schumacher sunt “incorecte”

Spitalul Universitar din Lausanne, unde este internat acum Michael Schumacher, a dezminţit informaţiile publicate de cotidianul britanic The Telegraph. Într-o scrisoare adresată revistei “F1i Magazine”, centrul spitalicesc în care primeşte îngrijiri medicale multiplul campion mondial de Formula1 afirmă că deplânge deformarea afirmaţiilor purtătorului său de cuvânt, relatează non-stop-people.com.

Joi, The Telegraph îl cita pe Darcy Christen, directorul de comunicare al CHUV din Lausanne, potrivit căruia Schumacher ar fi incapabil să vorbească şi ar avea nevoie de multă odihnă. “Starea sănătăţii sale a progresat semnificativ în cursul ultimelor săptămâni. Este conştient cu intermitenţe. Dar mai ales acum prezintă mai multe momente de conştienţă, şi de manieră mai regulată decât a fost cazul în aprilie”.

Vineri, Darcy Christen a dezminţit că a evocat starea sănătăţii fostului campion de Formula1. El a ţinut să precizeze că afirmaţiile citate de cotidianul britanic sunt incorecte. Iată încă dezminţire pe lista celor publicate de la 29 decembrie 2013, ziua accidentului la schi al celui supranumit Baronul Roşu, în staţiunea franceză Meribel.

În alţi termeni, este încă imposibil să se cunoască starea exactă a sănătăţii lui Michael Schumacher, chiar dacă recent Sabine Kehm, purtătoarea sa de cuvânt, a anunţat că acesta nu se mai află în comă, fără a furniza detalii.

La rândul său, şeful secţiei neurologie a CHUV, Richard Frackowiak, a acordat un interviu publicaţiei 24 Heures. El a declarat că familia Schumacher a ales acest centru spitalicesc dintr-un motiv foarte clar: “Avem o experienţă interdisciplinară foarte eficientă. Dar cred că factorul principal care a făcut ca familia să ia decizia de a-l transfera pe Schumacher aici este de departe faptul că CHUV este aproape de Gland”, unde familia campionului deţine o vilă.

Neurochirurgul a mai afirmat că securitatea a fost întărită în jurul pacientului, chiar dacă pentru el, ca medic, cel mai important lucru este îngrijirea care i se acordă acestuia. Întrebat care este, totuşi, starea sănătăţii lui Schumacher, acesta s-a mulţumit să răspundă doar printr-un “No comment”.

Un alt specialist elveţian şi-a exprimat însă opinia, şi aceasta este una foarte pesimistă. “Michael Schumacher va rămâne invalid pentru tot restul vieţii”, a declarat profesorul Erich Riederer, un eminent neurolog, într-un interviu acordat site-ului 20min.ch. “Schumacher s-a aflat aproape şase luni în comă, muşchii săi s-au atrofiat şi se pare că el este scheletic. Ar fi mai bine ca oamenii să şi-l amintească pe Schumi din pozele mai vechi. Dacă se va putea aşeza fără ajutor după trei luni de reabilitare fizică, va fi un succes. Peste trei luni va putea să controleze un scaun cu rotile electric, cu condiţia să-şi poată mişca degetul”, continuă medicul din Zurich.

O perspectivă dură, rece şi realistă. Acest specialist în recuperarea pacienţilor care s-au aflat în comă de lungă durată compară cazul lui Michael Schumacher cu cel al handbalistului Joachim Deckarm, al cărui cap s-a lovit de beton în timpul unui meci din Cupa Europei în 1979. “L-am auzit vorbind de curând. Articulează mai multe sau mai puţine cuvinte, fără a fi totuşi în măsură să se exprime. Asta va fi cazul şi cu Schumi. Va fi foarte dificil să formeze fraze complete”. (I.D)


×
Subiecte în articol: recuperare Michael Schumacher