x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Infruntarea finala va avea loc dupa Craciun

Infruntarea finala va avea loc dupa Craciun

05 Dec 2004   •   00:00

Desi, pentru moment, criza din Ucraina pare a fi fost rezolvata prin decizia Curtii Supreme de a invalida rezultatele oficiale ale celui de-al doilea tur de scrutin al prezidentialelor, pe ucraineni ii asteapta doua saptamani cel putin interesante.

ANA ILIE

NELINISTE. Iuscenko e multumit de victorie, dar ingrijorat
Comisia Electorala Centrala a anuntat oficial ca sambata, 26 decembrie, se va relua cel de-al doila tur de scrutin al prezidentialelor, care ii va opune din nou pe liberalul prooccidental Viktor Iuscenko si pe premierul prorus Viktor Ianukovici. Intr-o declaratie facuta dupa anuntul invalidarii alegerilor, marele invins, Viktor Ianukovici, favoritul presedintelui ucrainean Leonid Kucima, si al celui rus, Vladimir Putin, a acceptat, desi cu neplacere, reluarea votului. Cu toate acestea, a spus el, decizia Curtii Supreme "incalca Constitutia" si a fost luata "la presiunea strazii".

LA ADAPOST. Sporind tensiunea, liberalul Iuscenko a anuntat ca se teme pentru soarta familiei sale in zilele premergatoare noului scrutin, asa ca a decis ca toti cei cinci copii si sotia sa sa se ascunda. "Cred ca ce era mai rau a trecut, dar situatia este tot nesigura pentru familia mea", a declarat el.

PRESIUNI
Cu toate ca, aparent a cedat in fata deciziei Curtii Supreme, Puterea de la Kiev nu se lasa cu una, cu doua. Continua presiunile pentru adoptarea in Parlament a reformei constitutionale, prin care presedintele este privat de o serie de prerogative, pastrandu-le doar pe cele ceremoniale. Opozitia a refuzat sa voteze legea, acuzandu-l pe Kucima ca incearca sa pastreze astfel puterea "si se opune democratizarii tarii".

×
Subiecte în articol: externe