x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Înfruntarea pentru Congres

Înfruntarea pentru Congres

de Irina Cristea    |    02 Noi 2010   •   00:00
Înfruntarea pentru Congres
Sursa foto: Jason Reed/Reuters

Americanii decid astăzi componenţa Congresului, într-un scrutin care ar putea plasa Legislativul sub comanda Partidului Republican. Ultimul sondaj dat publicităţii arăta că 49% din alegători îşi doresc un Congres controlat de republicani, iar 43% i-ar prefera pe democraţi.



Alegerile au loc pe fondul unui climat general de nemulţumire, după doi ani în care mandatul Barack Obama la Casa Albă s-a dovedit departe de aşteptările cu care democratul fusese învestit. Potrivit BBC, scrutinul trece drept o sancţiune pe care electoratul i-o aplică lui Obama, în condiţiile în care, conform sondajului, 84% din alegătorii înscrişi s-au declarat nemulţumiţi de starea economiei americane, 60%, consideră că ţara este condusă în direcţia greşită, iar 47% dintre votanţii de orientare democrată au afirmat că vor "o schimbare importantă" sau o "anumită schimbare" în modul în care preşedintele conduce ţara.

The Guardian nota ieri că, mai mult ca oricând, grija zilei de mâine şi panica îi împing pe americani să voteze.
"Americanii cu simpatii republicane cred că Obama distruge America «lor», sporind controlul statului şi compromiţând piaţa liberă. S-a răspândit credinţa că Obama e un marxist, un fascist sau un musulman. Sau toate trei la un loc. Furia şi teama sunt la ordinea zilei în această tabără", potrivit sursei citate.

De partea cealaltă, tabăra democrată nu e mai puţin cuprinsă de panică. "Stânga se teme că republicanii vor înhăţa puterea şi vor târî America într-o versiune modernă a Evului Mediu, faţă de care era George W. Bush va părea de-a dreptul renascentistă. Radicalismul cu care dreapta abordează dreptul homosexualilor de a se căsători sau separarea dintre biserică şi stat ar putea anula zeci de ani de progres", mai scrie The Guardian.

Dincolo de ideologii, viaţa de zi cu zi este, în sine, o sursă de îngrijorare pentru americanul de rând. Pericolul terorismului s-a intensificat, rata şomajului este de 10%, bancherii de la Wall-Street şi-au recăpătat bonusurile, iar 43 de milioane trăiesc sub limita sărăciei.

×
Subiecte în articol: externe