x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iniţiativă: Un centru care îi reuneşte pe românii din Verona

Iniţiativă: Un centru care îi reuneşte pe românii din Verona

de Carmen Plesa    |    03 Apr 2008   •   00:00
Iniţiativă: Un centru care îi reuneşte pe românii din Verona

Consulul României la Milano, Tiberiu Dinu, şi primarul Veronei, Flavio Tosi, au ajuns, luni, la un acord privind înfiinţarea unui centru pentru comunitatea românească din Verona, care numără nu mai puţin de şapte mii de persoane, informează presa italiană.



Consulul României la Milano, Tiberiu Dinu, şi primarul Veronei, Flavio Tosi, au ajuns, luni, la un acord privind înfiinţarea unui centru pentru comunitatea românească din Verona, care numără nu mai puţin de şapte mii de persoane, informează presa italiană. Consulul României a venit la întâlnirea cu primarul veronez însoţit de reprezentantul bisericii otodoxe din Verona, părintele Gabor Codrea. Proiectul care prevedea înfiinţarea unui astfel de loc a pornit încă de acum cinci ani, dar visul românilor de a avea un loc unde să se întâlnească a început să prindă contur în urma întâlnirii de luni, notează jurnaliştii de la Arena. "Soluţia pentru înfiinţarea centrului ar putea fi un imobil deja existent, pe care să-l readaptăm sau un teren aflat în proprietatea Primăriei, pe care să-l dăm în concesiune. Dar trebuie să ţinem cont de anumite situaţii. De exemplu, cea mai mare parte dintre menajerele românce se deplasează cu mijloacele de transport în comun, aşa că acest centru pentru români nu poate fi pus într-un loc izolat”, a spus primarul Veronei.


DESCHIS TUTUROR. Părintele Codrea, citat de jurnaliştii de la Arena, a ţinut să sublinieze că centrul nu va fi "un ghetou” ci că va fi deschis "tuturor românilor, nu doar celor de religie ortodoxă, dar şi celorlalţi locuitori ai Veronei, precum şi asociaţiilor implicate în integrarea străinilor, cu care colaborăm de mulţi ani. E de ajuns să ne gândim la sărbătoarea de Paşti, celebrată împreună cu episcopul Flavio Carraro”.

În viitorul centru vor exista o capelă pentru sărbătorirea evenimentelor religioase, un loc de întâlnire pentru menajere, o bibliotecă, o sală pentru proiecţii i manifestări , precum şi o serie de spaţii pentru reuniuni.”Cu şcolile susţinem de mult timp raporturi de cunoaştere reciprocă, iar când vom avea un sediu, vom putea să diversificăm această activitate”, a mai spus părintele Codrea.

Primarul veronez a subliniat că locul pentru centru va fi concesionat "în condiţii financiare favorabile”, având în vedere scopul social. Potrivit părintelui Codrea " dacă totul merge bine, ridicarea centrului se va face repede, pentru că printre noi sunt mulţi meseriaşi care lucrează în construcţii”. "Vom merge până la capăt, pentru că noi preferăm faptele, nu vorbele”, a spus primarul.


LEGALITATE. La întâlnirea de luni s-a vorbit şi despre problemele pe care le pun imigranţii. Consulul României, Tiberiu Dinu, a subliniat că "românii din Verona formează o comunitatea numeroasă şi harnică, dar e adevărat că, în Italia, ca şi în România, cine nu respectă legile trebuie să fie pedepsit”.

×
Subiecte în articol: diaspora