x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Înscenare de puci in Bolivia, român victima colaterală

Înscenare de puci in Bolivia, român victima colaterală

de Anna Kovacs    |    18 Apr 2011   •   13:19
Înscenare de puci in Bolivia, român victima colaterală

Procurorii nu au suficiente dovezi pentru urmărirea penală în cazul cetăţeanului româno-maghiar Tóásó Előd, aflat în detenţie din aprilie 2009 în Bolivia. El este acuzat, împreună cu alte 37 de persoane, că ar fi făcut parte dintr-un grup "terorist” care avea ca scop uciderea preşedintelui statului, Evo Morales.

Procesul lui Tóásó Előd a avut loc în oraşul Cochabamba şi s-a derulat în perioada 11 - 16 aprilie. După cele şase zile de dezbateri, judecătorul Roland Sarmineto a hotărât, vineri seara, că dovezile existente nu sunt suficiente şi sunt contradictorii.

În urma acestei hotărâri, în cauză va începe o nouă procedură joi, 21 aprilie. Astfel că procurorul Marcel Sosa are la dispoziţie doar cinci zile pentru a pregăti o nouă inculpare, de a veni cu noi elemente probatorii, deoarece, potrivit avocaţilor apărării, în noua procedură probele vechi nu mai pot fi folosite, motiv pentru care acuzaţia de terorism a lui Tóásó ar putea fi elimintă. în acest moment, cetăţeanul nostru este reţinut în mod abuziv de mai bine de jumătate de an, întrucât, conform legii boliviene, perioada maximă de arest preventiv este de 18 luni, care a trecut în noiembrie 2010.

Martori schinguiţi şi ameninţaţi cu moartea, judecători mituiţi sau îndepărtaţi din Curtea Supremă
Postul de televiziune EJU! din Bolivia a făcut public, vineri, o înregistrare în care procurorul Marcel Sosa povesteşte unui coleg, cum a fost chinuit martorul principal al acuzării, cum a fost plătit pentru o declaraţie comandată dar şi cum a fost ameninţat cu moartea, dacă nu va da aceea declaraţie. Din înregistrare mai reiese faptul că au fost plătiţi şi anumiţi judecătorii, iar cei care nu au acceptat mita, au fost demişi din Curtea Supremă. Jurnaliştii EJU! vorbesc despre un masacru comandat de preşedintele Morales, care ar servi la incriminarea regiunii Santa Cruz, cuibul opozanţilor. "În 16 aprilie au trecut doi de ani de la sacrificarea care a avut loc la Hotelul Las Americas, atunci când într-o operaţiune de poliţie sângeroasă, instruită de către preşedintele Evo Morales, a fost luată viaţa a trei persoane, acuzate de către guvern de terorism. Au mituit sau au constrâns martorii, probele invocate ulterior au fost distruse de către procurorul Marcelo Soza. (...). Procurorul a construit un caz care a servit pentru a incrimina fosta regiune Santa Cruz, care părea să devină un obstacol serios în punerea în aplicare a unui regim totalitar”, spunea jurnalistul Emilio Martínez pe canalul EJU!. El sublinia şi faptul că, "cu ceva timp în urmă, revista braziliană Veja a publicat un raport privind cazul Rózsa (n.r. - este vorba despre Eduardo Rózsa Flores, conducătorul aşa-zisului grup terorist), incluzând punctul de vedere al unui avocat din Brazilia, care a spus că într-un eventual proces în faţa Curţii Penale Internaţionale, Evo Morales ar putea fi găsit vinovat de comanda raidului ucigaş”.

În centrul oraşului Santa Cruz, simpatizanţii deţinuţilor politici au organizat, vineri seara, o manifestaţie cu mai multe ore de rugăciune şi o defilare cu torţe. Sâmbăta a avut loc o comemorare în Hotelul Las Americas, în amintirea celor trei persoane omorâte, adică a cetăţeanului boliviano-croat-maghiar Eduardo Rózsa Flores, cetăţeanul româno-maghiar Magyarosi Árpád şi irlandezul Michael Martin Dwyer.

Presa nu a avut acces în sala de judecată
Potrivit jurnalistului Lukács Csaba de la cotidianul Magyar Nemzet, din Ungaria, care a fost prezent la proces în calitate de membru al familiei lui Tóásó Előd, procesul a început luni după amiază la ora 17,30 după fusul orar românesc. Lukács a declarat în exclusivitate pentru Jurnalul Naţional că, în conformitate cu hotărârea Curţii Supreme, procesul ar fi trebuit să aibă loc în Santa Cruz, însă preşedintele Boliviei ţinea neapărat să se desfăşoare în capitala ţării, La Paz. Apoi, având în vedere că sănătatea preşedintelui slăbise mult în ultimile luni din cauza manifestaţiilor împotriva regimului, procesul a fost mutat în oraşul Cochabamba, considerat baza cea mai puternică al lui Morales. Presa nu a avut acces în sala de judecată, fiind vorba despre o încăpere mică, care s-a umplut cu acuzaţii, gardienii şi avocaţii. După multe insistenţe, au fost lăsate în sală câteva rude, printre acestea s-a strecurat şi Lukács Csaba. Pentru faptul că prezenţa presei a fost interzisă acuzaţii şi avocaţii lor au protestat minute în şir, cântând imnul Boliviei. în acest timp, în sală se auzeau împuşcăturile poliţiei, care încercau astfel să liniştească spiritele înfierbântate dintre simpatizanţii preşedintelui Evo Morales şi opozanţii veniţi din Santa Cruz.

"Iadul” din sala de judecată
Marţi, în a doua zi de judecată, autorităţile boliviene au cerut viza de lucru de la observatorii internaţionali, sosiţi la proces. în acest context, patru avocaţi brazilieni au fost transportaţi la Direcţia pentru Străini şi Probleme de Migrări, după care au fost expulzaţi din ţară. în timpul acestui scandal, avocaţii apărării au reuşit, pentru prima dată, să arunce o privire în dosarele acuzaţilor. Avocatul lui Tóásó Előd a solicitat eliberarea clientului său. Fiind refuzat, el a cerut stabilirea de părtinire dintre judecătorul Rolando Sarmiento şi procurorul Marcel Soza. Când judecătorul l-a refuzat din nou, a început "iadul” în sala de judecată. Avocaţii s-au adresat jurnaliştilor prezenţi în sală, scandând că autorităţile nu le permit să aibă legătură cu clienţii lor şi că nu au fost lăsaţi să studieze dosarele. Judecătorul a închis procesul, motivând că deţinuţii nu au o stare bună de sănătate. După incident, ca rezultat al presiunii mediatice, avocaţii au primit dreptul de a studia dosarele.

Atentat asupra guvernatorului Santa Cruz, Ruben Costas
Miercuri, procesul a fost suspendat deoarece acuzarea nu a prezentat nici o dovadă obiectivă. Judecătorul a cerut procurorilor să aducă până vineri dovezile din La Paz, în Cochabamba. Atmosfera în zonă a fost extrem de încărcată, având în vedere că marţi după amiază la Santa Cruz a avut loc un atentat împotriva guvernatorului regiunii, Ruben Costas. în urma împuşcării, politicianul a ajuns la spital, iar în prezent este în afara oricărui pericol. Potrivit lui Lukács, deocamdată nu se ştie dacă există legătură între atentat şi proces, având în vedere că fratele guvernatorului este şi el inculpat. Dealtfel, el nu s-a prezentat la proces deoarece a fugit din ţară, ca şi o parte dintre acuzaţi. "Dintre cei 38 de acuzaţi mai mulţi au fugit în străinătate, unde au cerut şi au primit azil politic. Şi acest fapt demonstrează că această cauză este considerată de către comunitatea internaţională drept un proces politic, organizat la presiunea guvernului”, ne-a spus Lukács Csaba. La proces au fost prezenţi 23 de acuzaţi dintre cei 38.

"Adevăr şi libertate”
Nouă ore şi jumătate au durat audierile joi, în a patra zi a procesului. în acest timp, acuzaţii nu au primit masă, le-a fost asigurată doar apa. Doi dintre acuzaţi au fost însoţiţi de medici, ei fiind sub perfuzii şi în timpul audierilor. După amiază, direct din sala de judecată, patru învinuiţi au ajuns în spital. Presa şi observatorul ONU nu au primit acces în clădire. Motivul: procurorii au arătat unele dovezi materiale - arme confiscate de la aşa-zisa echipă teroristă. Avocaţii au găsit multe nereguli vizavi de aceste dovezi, iar rudele deţinuţilor au fost de acord să părăsească sala pentru a face loc jurnaliştilor. Judecătorul a acceptat acest schimb. Astfel, presa i-a găsit pe învinuiţi în măşti şi îmbrăcaţi în tricouri cu iscripţia "Adevăr şi libertate” şi "Sunt autonomist, nu terorist”. Judecătorul Rolando Sarmiento se grăbea cu audierile având în vedere că peste patru ore şi jumătate ajungea el însuşi în rolul de învinuit, fiind nevoit să-şi clarifice situaţia într-unul dintre cele trei proceduri iniţiate împotriva lui...

Grup "terorist” doar în mintea autorităţilor boliviene
Autorităţile boliviene au arestat în aprilie 2009 un grup "terorist” acuzat că ar fi intenţionat să-l ucidă pe şeful de stat bolivian, Evo Morales. Trei persoane au fost ucise de un comando al Poliţiei într-un hotel din Santa Cruz. Este vorba despre Eduardo Rózsa Flores, persoană cu triplă cetăţenie - ungară, boliviană şi croată, despre Magyarosi Árpád, cu dublă cetăţenie - română şi ungară, şi despre irlandezul Michael Dwyer.

Un boliviano-croat, Mario Tadic, şi un român, care are şi cetăţenie maghiară, Tóásó Előd, au fost arestaţi în acelaşi moment şi sunt de atunci reţinuţi în La Paz. Grupul a fost acuzat de atac la casa cardinalului catolic Julio Terrazas. Potrivit procurorilor bolivieni, grupul ar fi avut arme şi, sub acoperirea de jurnalişti, urma să se infiltreze la o reuniune a Guvernului condus de Evo Morales într-o locaţie de la Titicaca.

×