x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Instituţiile europene cer eradicarea mutilării genitale feminine

Instituţiile europene cer eradicarea mutilării genitale feminine

de Istvan Deak    |    12 Feb 2015   •   11:22
Instituţiile europene cer eradicarea mutilării genitale feminine

Mutilarea genitală feminină reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului. Chiar şi în Europa, aproape o jumătate de milion de femei şi fete trăiesc cu consecinţele fizice şi fiziologice ale acestei practici.

Ziua de 6 februarie a fost declarată Ziua toleranţei zero în ceea ce priveşte mutilarea genitală feminină. Aceasta se practică asupra fetelor cu vârste până în 15 ani. Motivele sunt culturale, religioase şi sociale şi nu există beneficii pentru sănătate, susţine site-ul. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că în lume există aproximativ 140 de milioane de fete şi femei care au fost mutilate, majoritatea locuind în Africa şi Orientul Mijlociu.

Cel puţin 500.000 de femei din UE
Conform unei rezoluţii a Parlamentului European din 2012, cel puţin 500.000 de femei din UE au suferit din cauza mutilării genitale. 180.000 de fete riscă să fie victime ale acestei practici în cursul unui sejur într-una dintre ţările în care se practică mutilarea genitală feminină. În fiecare an, mii de femei şi fete caută azil în UE, dorind să lase în urmă ţari unde această practică este curentă. ”Parlamentul European a combătut dintotdeauna orice formă de violenţă, inclusiv mutilarea genitală feminină. În ultimii ani, deputaţii europeni au adoptat mai multe rezoluţii despre această practică. Ultima, adoptată în 2014, cere mai multă acţiune din partea Comisiei şi statelor membre”, notează sursa citată.

Marţi, 10 februarie, deputaţii europeni au dezbătut în plen cu reprezentanţi ai Comisiei Europene măsuri de susţinere a statelor membre în punerea în practică a legislaţiei care interzice mutilarea genitală feminină şi combate violenţa împotriva femeilor şi fetelor.

Modelul Franţei
Conform Institului European pentru egalitate de gen (EIGE), care militează pentru acelaşi deziderat, Franţa este una dintre puţinele ţări din Uniunea Europeană în care funcţionează o comisie pentru abolirea mutilării genitale (CAMS).

Aceasta a fost creată încă din 1982 de scriitoarea şi activista de origine senegaleză Awa Thiam. În acest moment, directorul acestei instituţii este Linda Weil-Curiel, un avocat specializat în demararea procedurilor penale de pedepsire a mutilării genitale. ”În Franţa pare să existe încă din anii 80 o particularitate privind judecarea cazurilor de acest gen. Deşi procedurile penale trebuie iniţiate de un ombudsman (reprezentantul societăţii), o organizaţie civilă care apără drepturile copiilor de rele tratamente poate lua rolul părţii civile în astfel de procese. Pentru a profita de această oportunitate, Linda Weil-Curiel a căutat o colaborare cu o astfel de organizaţie pentru a duce fiecare caz de mutilare genitală în faţa instanţei.

Tragerea la răspundere a vinovaţilor a început să fie un factor determinant în conştientizarea din partea familiilor şi a opiniei publice asupra consecinţelor negative pe care le are această practică”, se arată în raportul EIGE.

Conform poliţiei franceze, în urma proceselor şi a acţiunilor de prevenire, numărul mutilărilor s-a diminuat considerabil faţă de anii 80. ”Linda Weil-Curiel este considerată cea mai de încredere sursă de informaţie în materie de cazuri de mutilare genitală în Franţa. Caracterul particular al cadrului legal din Franţa a jucat un rol fundamental în sustenabilitatea pedepsirii infracţiunilor de mutilare genitală feminină. Această infracţiune este considerată o încălcare a drepturilor omului şi este încadrată la vătămare corporală. CAMS a contribuit semnificativ la implementarea unor legi care să înăsprească pedepsele pentru vătămare corporală”, concluzionează sursa menţionată.

×