x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Intalnire in Japonia

Intalnire in Japonia

26 Aug 2004   •   00:00

In Japonia au navalit romanii. De prin toate colturile tarii, conationalii nostri s-au strans la Yebisu Beer Garden (ce s-ar putea traduce cu Yebisu - Gradina cu Bere). Dorinta generala a romanilor din Japonia de a avea alaturi pe cati mai multi frati de sange s-a materializat prin intalnirea de la "Gradina cu Bere", din 14 august.

COSTIN ANGHEL, BOGDAN LAZAR - Japonia

Intalnirea romanilor era stabilita de peste o luna, detaliile ei fusesera discutate indelung pe www.romania-japan.info, intr-o sectiune de forum de care a avut grija Bogdan Lazar. De la el a pornit si ideea unei intalniri noi. El si cativa prieteni mai incercasera sa-si adune compatriotii, dar s-au trezit doar intre ei.

"Prin e-mail anuntasem in jur de 30 de persoane, dar in ultimul moment cateva dintre persoanele care le consideram sigure ca vin au anuntat ca nu pot sa ajunga", povesteste Bogdan Lazar. "Pe drum spre locul de intalnire imi era oarecum frica sa nu fiu decat eu si putinii cunoscuti romani de prin Japonia..."

NEASTEPTAT DE MULTI. Intalnirea a fost stabilita, totusi, cu toate emotiile organizatorilor. Locul: un adevarat cartier construit in jurul vechii fabrici de bere japoneza Yebisu, Sapporo Beer Garden. Localul in care s-au intalnit romanii se afla in interiorul acestei "gradini". Primii care s-au intalnit au fost Bogdan si Madalin. Primul a venit Bogdan, ca sa aiba timp sa viziteze imprejurile. Madalin a vizitat intre timp Muzeul de Bere.

"Da, japonezii au muzeu si pentru asa ceva", rade Bogdan.

Romanasii au inceput sa apara unul cate unul. "Marian, reprezentand armata romana, ne astepta in fata localului, ne-am recunoscut din privirile curioase schimbate, a venit apoi Adina, colega mea, care se oprise pentru de-ale gurii. Apoi cateva cupluri: Dan si Andreea, Bogdan si Alexandra, Calin si Malvina si alti cativa care reprezentau «clasa muncitoare»", rememoreaza Bogdan.

Au "semnat condica" de prezenta si 10 studenti, veniti in numar surprinzator de mare, unii dintre ei tocmai din Osaka si Shikoku, dar majoritatea de la Universitatea din Tokyo. Intr-un final, dupa aproape o ora de la cea stabilita, Bogdan a reusit sa numere in jur de 30 de persoane.

ROATA MARE. Romanii au venit la "bere" fara rezervare, asa cum fac japonezii de obicei, pentru ca localul e foarte aglomerat. Dar au avut noroc. "Ni s-a oferit o masa imensa, nu rotunda, asa cum ne-am fi dorit, dar lunga. A trebuit astfel sa schimbam locurile dupa fiecare bere, sa apucam sa ne cunoastem cu totii", povesteste Bogdan.

Au impartasit experiente cunostintelor si multe sfaturi. "Am vorbit despre ascensiunea pe Muntele Fuji, despre o luna de miere in Thailanda, despre serviciu, despre planuri de viitor, despre mancare romaneasca si scuba-diving, despre scoala si casatorie... Parca eram cu prietenii in Complexul din Timisoara la o bere...", povesteste Bogdan, student la Tokyo. El a plecat anul trecut de la Universitatea de Vest cu o bursa care l-a dus tocmai la celalalt capat al lumii.

LA "CUTIA DE CHIBRITURI". Cand a inceput sa se intunece, treaba a inceput sa se ingreuneze. Unii dintre prieteni trebuiau sa ajunga acasa, altii erau liberi. Au decis ca "romanasii veseli" sa-si gaseasca un alt loc de petrecut. Doar cei care mai aveau timp de pierdut. Din discutiile de pana atunci s-a desprins ideea unei plimbari in Roppongi, un cartier faimos printre strainii din Japonia, deoarece este "mai putin japonez decat restul tarii. Locul a fost deschis recent de un roman in colaborare cu un japonez, asa ca s-au decis sa-l verifice. Dupa cateva telefoane, necesare pentru a gasi locul in multimea de strazi si stradute, au ajuns intr-un final intr-un club. "Daca vii din Romania il vei numi cutie de chibrituri. Daca ai stat 6 luni in Japonia, il vei numi spatios", rade Bogdan.

Nu mica le-a fost mirarea cand au fost intampinati in limba romana, li s-a oferit mancare romaneasca si au ascultat muzica romaneasca... "L-am cunoscut intai pe Emil, apoi a aparut Alex, iar intr-un final a ajuns si Cezar - seful...", continua povestirea Bogdan.

LA SEF. Numele clubului la ora actuala este "Baltika". E vechi doar de cateva saptamani, dar patronul roman vrea sa-i schimbe numele in "No Problem". Cezar, seful localului, traieste in Japonia de cativa ani buni si este din Constanta. "Dintr-o vorba in alta, am ajuns sa discutam organizarea unor intalniri lunare ale romanilor din Japonia in acest club.

Cum romanii de prin Japonia sunt oarecum imprastiati prin mici grupulete, acesta ar putea fi un prim pas in formarea unei comunitati de prieteni si cunostinte. Probabil ca atmosfera clubului va reusi sa atraga numai persoane tinere, la fel ca aceasta intalnire «proiectata» cu ajutorul Internetului, insa stabilind o baza de discutii, se poate ajunge mult mai departe... Cred ca tuturor romanilor de aici le lipseste asa ceva...", concluzioneaza Bogdan.

El s-a intors la Tokyo ca sa scrie jurnalul acestei intalniri si ca sa posteze pe site-ul pe care l-a creat pentru cei pasionati de Japonia, www.bogdanlazar.ro. Studentul si noii lui prieteni, romanii pe care i-a cunoscut la intalnirea din clubul romanesc, vor mai organiza si alte intalniri pe forumul www.romania-japonia.info

PETRECERE

"Ca intotdeauna in Japonia, gasca s-a spart pe la ora 12 fara ceva, pentru a putea prinde ultimele trenuri. Cred ca multi dintre noi au simtit nevoia sa ramana" - Bogdan Lazar, student roman in Japonia

www.bogdanlazar.ro

Tanarul student timisorean e de un an in Japonia si, impresionat de cultura tarii in care studiaza, a realizat unul dintre putinele site-uri realizate de romani despre Japonia. Pe site-ul lui Bogdan se poate gasi orice informatie legata de Japonia, o scurta istorie a tarii, un documentar despre fabricarea sabiilor, despre religia japonezilor, limba japoneza sau chiar bonsai. Pe site mai poate fi citit un jurnal al autorului, cu o piesa de rezistenta: calatoria lui pe Muntele Fuji, cateva dintre lucrarile pe care le prezinta la cursuri, precum "Metode numerice in transfer termic". Si multe fotografii facute de Bogdan Lazar in excursiile prin Japonia.
×
Subiecte în articol: diaspora bogdan japonia