x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Înțelegere ungaro-rusă privind livrările de gaze: Amânarea plăților. Crește importanța conductei TurkStream

Înțelegere ungaro-rusă privind livrările de gaze: Amânarea plăților. Crește importanța conductei TurkStream

13 Oct 2022   •   17:45
Înțelegere ungaro-rusă privind livrările de gaze: Amânarea plăților. Crește importanța conductei TurkStream

Autoritățile de la Budapesta au pus la punct un acord de amânare a plăților către Gazprom. Totodată, livrările de gaze rusești către Ungaria vor fi redirecționate prin conducta TurkStream, anunță șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto, citat de Reuters.

Exporturile de gaze naturale rusești către Ungaria se ridică la 3,5 miliarde  de metri cubi pe an, conform unui acord semnat în 2021 de ambele părți, pentru 15 ani. Acestea sunt transportate prin Bulgaria și Servia. În plus, un miliard d e metri cubi este livrat printr-o conductă din Austria. 

Acum s-a decis ca livrările  de gaze naturale să se facă prin TurkStream, care trece prin Serbia pentru a ajunge în Ungaria. 
"Gazoductul TurkStream va juca un rol mai important decât înainte în aprovizionarea cu gaze a Europei Centrale şi de Sud-Est. Gazprom a confirmat angajamentele privind operarea pe termen lung a TurkStream, precum şi angajamentul pentru predictibilitatea pe termen lung a livrărilor de gaze către Ungaria", anunță oficialul ungar pe Facebook. 

Compania ungară de stat MVM a anunţat, încheierea unui acord cu Gazprom pentru amânarea plăților către compania rusă pentru importurile care depășesc o anumită cantitate, astfel că acestea vor fi eșalonate pe trei ani în cazul creșterii prețurilor. 

"Nu vor fi necesare restricţii în Ungaria privind consumul de gaze", a precizat Sziijarto. 

×
Subiecte în articol: Ungaria Rusia gaze turkstream