x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Intre inchisoare si tribunal - Saddam, poet si circar la proces

Intre inchisoare si tribunal - Saddam, poet si circar la proces

de Ana Ilie    |    14 Feb 2006   •   00:00
Intre inchisoare si tribunal - Saddam, poet si circar la proces

Cand este la tribunal, judecat pentru masacrul de la Dujail, Saddam Hussein este manios ca un leu. Cand este inapoi in celula, scrie poezii patriotice pline de sensibilitate.

Cea de-a unsprezecea audiere din procesul lui Saddam Hussein s-a transformat ieri intr-un circ generalizat, provocat, ca si pana acum, de fostul dictator irakian si de ceilalti sapte demnitari ai regimului sau pusi sub acuzare pentru masacrul de la Dujail. Cei opt au perturbat procesul, strigand ca au fost adusi in sala de judecata impotriva vointei lor si in absenta avocatilor apararii.

CU STRIGATE SI IMBRANCELI. "Jos agentii! Jos Bush! Traiasca natiunea irakiana!", a strigat, cu Coranul in mana, Saddam, de indata ce a pasit, escortat, in sala de judecata. Fostul lider purta un vesmant traditional irakian bleumarin si, pe deasupra, o jacheta neagra, o schimbare fata de traditionalul costum negru in care s-a prezentat pana acum la audieri. Acuzatul care i-a urmat, fratele sau vitreg, Barzan Ibrahim, a fost adus de garzi, aproape luat pe sus, in vreme ce se zbatea sa scape din stransoarea celor care-l pazeau. El a incercat sa se adreseze judecatorilor, insa acestia au cerut sa fie asezat cu forta in scaun. A urmat o mica imbranceala, in urma careia Barzan a ajuns sa stea direct pe podea, cu spatele la judecator. "Nu vreau sa fiu aici. Traiasca Irakul! Rusine barbatiei tale. Tu esti un judecator militar", a strigat el.

Saddam a avut si el ceva de imputat presedintelui completului de judecata, Rauf Rasid Abdel Rahman: "Tu esti un nimic. Rusine sa-ti fie. Am fost fortat sa vin in fata acestui tribunal. Exercitati-va prerogativele si judecati-ma in absenta".

"Vom actiona conform procedurilor si nu vom tolera discursurile politice si rezistenta pe care o opuneti bunului mers al tribunalului. Curtea va aplica legea in cazul celor care incearca sa ii saboteze munca", a venit replica lui Abdel Rahman.

CERERI SI DURERI. In absenta avocatilor apararii, care au decis sa boicoteze sedinta pe motiv ca nu sunt de acord cu noua conducere a tribunalului, procurorul general Jaafar Moussawi i-a transmis judecatorului sa solicite acuzatilor acceptarea unor avocati din oficiu. "Ii vrem pe ai nostri", a refuzat imediat Barzan al-Tikriti, adaugand ca gardienii il "terorizeaza". Atunci cand Abdel Rahman a reluat intrebarea, Saddam a raspuns: "Vrem avocatii pe care i-am ales. Au fost loviti in sala in fata dumneavoastra, iar Barzan a fost lovit si el. Acesta nu este un tribunal, este o joaca".

Fratele vitreg al fostului presedinte irakian, bolnav de cancer de colon, a cerut sa fie eliberat. "Sunt bolnav, sunt pe moarte, lasati-ma sa mor alaturi de familia mea", a spus Barzan. "Eliberati-ma si ma angajez in scris sa asist la toate sedintele tribunalului, pentru ca doresc sa imi apar onoarea. Nu va temeti ca voi profita pentru a intra din nou in Partidul Baas, sunt destui militanti acolo fara mine si, oricum, secretarul sau general este in inchisoare", a mai daugat el.

Presedintele tribunalului a precizat ca va cere ca Barzan sa fie examinat de un comitet medical, dupa care procurorii au inceput sa citeasca cele 23 de marturii scrise, chestiune la care Saddam a avut iar ceva de adaugat: "De ce martorii au voie sa faca politica si mie si coacuzatilor mei ne este interzis acest lucru?". Procesul a fost amanat si urma sa fie reluat astazi.

Fostul lider irakian, impreuna cu ceilalti inalti demnitari sunt acuzati de masacrarea a 148 de siiti ca urmare a unui atac comis in 1982, la Dujail, impotriva convoiului prezidential.

PE CUVANT
"Eliberati-ma si ma angajez in scris sa asist la toate sedintele tribunalului, pentru ca doresc sa imi apar onoarea"
Barzan Ibrahim al-Tikriti, fratele lui Saddam
MANIOS
"Tu esti un nimic. Rusine sa-ti fie! Am fost fortat sa vin in fata acestui tribunal. Exercitati-va prerogativele si judecati-ma in absenta"
Saddam Hussein

LIRISM
Intre doua sedinte la tribunal, Saddam nu pierde vremea. Cuprins de lirism, isi petrece timpul in inchisoare scriind cu patos poezii. "Inima mea nu ma paraseste si inamicii mei nu o vor exila/Si catusele nu ma vor impiedica sa ma rog/Cine a spus ca Vestul s-a apropiat de pamantul sfant arab cu bune intentii?/Cine a spus ca apa il poate imbata pe un intelept?/Cine a spus ca un animal ar putea proteja virginitatea unei femei?", incepe retoric "Oda Irakului", care continua cu un avertisment profetic: "Va avertizez ca va veti pierde civilizatia si demnitatea in mainile tradatorilor". Saddam incheie poezia cu "salutari fiecarei bucatele din pamantul supravietuitor" al Irakului. "Oda Iarkului" a fost transmisa agentiei ABC News de catre avocatii sai.
×
Subiecte în articol: externe saddam tribunal barzan