Editia online a saptamanalului ungar Hetek gazduieste opiniile analistului politic Tibori Szabo Zoltan despre situatia politica din Romania. 'Presedintele Traian Basescu a marturisit ca schimbarea Cabinetului Boc nu este o mutare tactica, ci o tentativa de recastigare a credibilitatii institutiei guvernamentale. In Romania se stia de cateva luni ca schimbarea Guvernului va fi la ordinea zilei. Inca din decembrie, coalitia aflata la putere luase deja decizia schimbarii lui Emil Boc. Din motive ce tin de acordul cu FMI, schimbarea lui Boc a fost amanata. Protestele vehemente la adresa puterii au grabit debarcarea Cabinetului Boc.
In mod neobisnuit pentru democratiile occidentale, presedintele l-a propus in functia de prim-ministru pe seful Serviciului de Informatii Externe, Mihai Razvan Ungureanu. Noul premier este considerat un politician tehnocrat, obligat sa recastige increderea populatiei in institutiile statului, dar la fel de important este faptul ca Ungureanu a fost mereu omul loial si de incredere al presedintelui Traian Basescu. In Europa s-a raspandit speculatia ca premierul Boc ar fi demisionat la presiunea FMI, deoarece debarcarea sa a venit la o zi dupa vizita delegatiei FMI in Romania', noteaza jurnalistii maghiari.
Tibori Szabo Zoltan dezminte cu tarie aceasta ipoteza. 'Este o speculatie fara nici un temei real, deoarece demisionarul Emil Boc avea o relatie foarte buna cu reprezentantii FMI si aplica cu promptitudine cerintele acestora. Din punctul meu de vedere, in spatele debarcarii lui Boc stau protestele masive antiguvernamentale de pe strazile marilor orase din Romania. Basescu a luat mana de pe Boc si a fortat un politician tanar, nepatat, care sa salveze imaginea PDL.
Pentru alegerile din toamna, partidele guvernamentale, PDL, UDMR si UNPR, nu au o misiune usoara, fiindca ele se fac responsabile de adoptarea masurilor de austeritate care au generat proteste ce par sa nu se mai termine. Situatia economica a Romaniei este in continuare vulnerabila. Schimbarea Guvernului nu va aduce o modificare esentiala, iar protestele vor continua, fiindca obiectivul opozitiei este de a obtine alegeri anticipate. Daca situatia politica din Romania va ramane instabila, ne putem astepta la consecinte grave in plan economic, fiindca investitorii straini evita situatiile politice nesigure', a declarat Tibori.