x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Invitaţie: Putin, la summit-ul NATO

Invitaţie: Putin, la summit-ul NATO

de Sînziana Stancu    |    24 Ian 2008   •   00:00

NATO l-a invitat pe preşedintele rus, Vladimir Putin, la summit-ul NATO din 2-4 aprilie, de la Bucureşti, a anunţat ieri pur­tă­torul de cuvânt al Alianţei, James Appathurai

NATO l-a invitat pe preşedintele rus, Vladimir Putin, la summit-ul NATO din 2-4 aprilie, de la Bucureşti, a anunţat ieri pur­tă­torul de cuvânt al Alianţei, James Appathurai, citat de AFP. “Acest lucru ar permite o discuţie directă pe teme asupra cărora nu suntem de acord, dacă preşedintele rus acceptă invitaţia”, a adăugat Appathurai. Ar fi prima participare a lui Putin la un consiliu NATO-Rusia, după ce a fost copre­şe­dinte al acestui forum în 2002, în Italia. El a fost aşteptat şi la summitul NATO de la Riga, în 2006, dar nu a participat.

 

TENSIUNI. Venirea lui Putin la summit-ul NATO ar interveni într-un moment de tensiune între Moscova şi Occident, cauzat, în special, de suspendarea Rusiei din trata­tul CFE. Ieri, presa occidentală dez­văluia că Rusia tri­misese deja, cu o zi înainte, două bombar­die­re în Golful Biscaya (în largul coas­telor atlan­ti­ce ale Spaniei şi Franţei), pentru a testa ra­chete cu rază lungă de acţiune, în ceea ce presa a calificat ca fiind “cel mai mare exerciţiu na­val din zonă”, după cele din perioada sovieti­că. Avioane Tornado şi F-16 britanice şi norve­giene au escortat bombardierele ruseşti. NATO nu a făcut nici un comentariu despre actualele exer­ciţii militare şi nici despre locul în care vor fi testate rachetele ruseşti.

×
Subiecte în articol: externe nato