x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iohannis: Aştept propuneri substanţiale din partea NATO pentru consolidarea prezenţei în Marea Neagră

Iohannis: Aştept propuneri substanţiale din partea NATO pentru consolidarea prezenţei în Marea Neagră

08 Iul 2016   •   21:18
Iohannis: Aştept propuneri substanţiale din partea NATO pentru consolidarea prezenţei în Marea Neagră
Sursa foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic că aşteaptă propuneri substanţiale din partea NATO la reuniunea miniştrilor Apărării din octombrie cu privire la consolidarea prezenţei în Marea Neagră.

"Marea Neagră este, în mod particular, o componentă importantă a securităţii euro-atlantice. Nu trebuie să existe dubii în acest caz. Din păcate, aici, în regiunea Mării Negre, am asistat în ultimii doi ani la schimbări dramatice în ceea ce priveşte mediul de securitate, începând de la anexarea ilegală a Crimeii şi continuând cu destabilizarea regiunii Donbas. Pentru a îmbunătăţi apărarea, am prezentat propuneri pentru consolidarea prezenţei maritime şi aeriene în regiunea Mării Negre. Pe baza deciziilor pe care le-am luat, aştept propuneri substanţiale din partea autorităţilor militare NATO la reuniunea miniştrilor Apărării din octombrie, pentru dezvoltarea unui cadru întărit privind prezenţa navală şi aeriană", a declarat Iohannis, vineri, la reuniunea NAC, potrivit unui document remis AGERPRES.

El a precizat că, în contextul evoluţiei mediului de securitate, este necesară o adaptare.

"Ca aliat de primă linie, România continuă să fie martoră la creşterea provocărilor de securitate în regiune. Am văzut desfăşurările îngrijorătoare de tehnică militară ale Rusiei în vecinătatea Crimeii anexate ilegal şi am fost ţintă a declaraţiilor agresive ale Rusiei, inclusiv de la nivel înalt. În acest context, este nevoie de construirea unei apărări mai puternice şi mai adaptate şi adaptarea unei posturi de descurajare, care include o prezenţă credibilă şi persistentă a NATO pe flancul estic. Sunt convins că, prin aplicarea integrală, aceste decizii vor asigura un sistem coerent de apărare de la Baltică la Marea Neagră, protejând ţările noastre, popoarele noastre şi evitând acţiunile ostile din cauza unor lucruri înţelese greşit", a arătat Iohannis.

România apreciază sprijinul şi contribuţia Aliaţilor în regiune la Brigada multinaţională şi iniţiativa de cooperare pentru instruire şi exerciţii, a subliniat şeful statului, arătând că acestea vor asigura o prezenţă terestră în regiunea noastră şi un cadru pentru sporirea interoperabilităţii prin programe de training şi exerciţii mult mai structurate.

"Salut şi decizia privind declararea capabilităţii operaţionale iniţiale a sistemului antirachetă. Inaugurarea sistemului antirachetă de la Deveselu în luna mai demonstrează angajamentul Statelor Unite ale Americii şi României pentru dezvoltarea capabilităţii NATO, ca parte a apărării noastre colective", a completat şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis participă la Summitul NATO care are loc vineri şi sâmbătă la Varşovia. AGERPRES

×
Subiecte în articol: klaus iohannis nato