Aproximativ 50.000 de persoane din România şi Bulgaria vor veni anual în Marea Britanie, atunci când restricţiile vor fi ridicate, la 31 decembrie 2013, apreciază think-tank-ul ''Migration Watch'', citat de BBC. Organizaţia a prezis acest nivel anual în primii cinci ani de la încheierea controalelor şi avertizează în legătură cu ceea ce numeşte “consecinţe semnificative” pentru pieţele imobiliară şi cea a locurilor de muncă.
Confuzia cifrelor
Premierul David Cameron a declarat luni că nu se poate aproxima câţi români şi bulgari vor veni în Marea Britanie după ridicarea restricţiilor la 1 ianuarie 2014, dar consideră că nu se va întâmpla ca în cazul Poloniei, întrucât pentru România şi Bulgaria a existat o perioadă de tranziţie. Dar ministrul britanic pentru Comunităţi şi Administraţie Locală, Eric Pickles, a declarat zilele trecute că un aflux de imigranţi români şi bulgari ar putea amplifica problemele actuale cu locuinţele din Marea Britanie şi, în special, din Londra.
Premierul britanic a insistat, în cadrul unei emisiuni la BBC Radio 4 Today, că în prezent este imposibil de prezis cifra românilor şi a bulgarilor care vor ajunge în Marea Britanie, după ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii.
Intră în scenă romii
''Migration Watch'', care sprijină controale mai stricte în materie de imigraţie, a declarat că studiul sugerează că estimările sale ar putea fi considerabil mai mari dacă va avea loc o deplasare a romilor de origine română în Marea Britanie sau în cazul în care unii dintre cei aproape un milion de români rezidenţi în Spania şi Italia se mută în Marea Britanie.
Corlăţean reacţionează
În faţa îngrijorărilor tot mai des exprimate de oficialii britanici, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că ţările care nu vor să respecte Tratatul UE privind libera circulaţie a forţei de muncă, ar trebui să-şi asume consecinţe la Curtea de Justiţie a UE,dar consideră că toate statele vor ridica restricţiile pentru români şi bulgari,la 1 ianuarie 2014.
Corlăţean a declarat miercuri că este nemulţumit de faptul că tema valului de imigranţi români este utilizată în precampania electorală din Marea Britanie. Corlăţean a precizat totodată că românii nu sunt trataţi corect, chiar dacă au contribuit prin munca lor la Olimpiada de la Londra şi la creşterea economică a Marii Britanii.
"Nu am niciun fel de satisfacţie pentru a vedea faptul că iată, din nou, tema românilor, între altele şi a bulgarilor şi altora, este din nou folosită în precampanii electorale din dorinţa de a câştiga capital politic. Ar fi bine să nu se uite că românii, cetăţeni europeni, au contribuit ani de zile la prosperitatea şi creşterea economică din foarte multe state membre UE, inclusiv Marea Britanie. Românii au contribuit la creşterea economică din Marea Britanie, au contribuit prin muncă fizică pe care alţii poate nu au făcut-o, nu au făcut-o britanicii sau nu au vrut să o facă alţii, la succesul Olimpiadei de la Londra, prin tot ceea ce a însemnat infrastructură, construcţia stadionului faimos", a declarat ministrul Corlăţean miercuri seara, la Digi24.
Jinga: Niciun “tsunami”
La rândul său, ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, a oferit o replică destul de clară temerilor oficililor britanici, afirmând, într-un interviu acordat The Daily Telegraph, că “românii nu vor să 'cucerească' Marea Britanie sau 'să ia locurile de muncă şi locuinţele oamenilor' după ce anul viitor vor fi ridicate restricţiile privind piaţa muncii”. Jinga a mai spus că britanicii nu trebuie să se teamă de un “tsunami” sau de o a doua “invazie” est-europeană în momentul în care actualele restricţii vor fi eliminate la 31 decembrie, precizează Agerpres.
Oficialii britanici au refuzat în mod repetat să ofere estimări privind numărul de români şi bulgari care vor veni în Marea Britanie după ce vor fi ridicate interdicţiile privind piaţa muncii, scrie The Daily Telegraph, reamintind că fostul Guvern laburist a subestimat numărul polonezilor care au venit să locuiască în Regatul Unit după deschiderea graniţelor în 2004.
În interviul pentru publicaţia britanică, Ion Jinga a spus însă că acest număr va fi mult mai scăzut, posibil chiar până la 10.000 de persoane pe an, departe de sutele de mii de polonezi care au venit să locuiască în Regatul Unit după 2004. “Este total nefondat să se vehiculeze în media că vor veni sute de mii de români, că va fi o invazie. 'Ne vor lua locurile de muncă, ne vor lua locuinţele'. Să fim serioşi! Dacă nu ar fi fost vorba de fiinţe umane reale, aş considera-o drept glumă”, a spus ambasadorul român.
Restricţii
În prezent, 10 ţări din UE menţin şi în 2013 restricţiile pentru muncitorii români: Austria, Belgia, Elveţia, Franţa, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda şi Spania.
Comisia Europeană a aprobat în decembrie 2012 o cerere transmisă de autorităţile din Spania privind prelungirea restricţiilor impuse lucrătorilor români până la 31 decembrie 2013 din cauza problemelor care afectează piaţa muncii din această ţară, cel mai greu afectată de criza economică.
Iniţial, Spania şi-a deschis piaţa muncii pentru lucrătorii români şi bulgari în 2009, dar a introdus restricţii în august 2011 pentru români. Aceste restricţii ar fi trebuit să fie aplicate până la 31 decembrie 2012.
Citește pe Antena3.ro