x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Irak - un an de razboi

Irak - un an de razboi

19 Mar 2004   •   00:00

In noaptea de 19-20 martie 2003, Bagdadul era tintit de primele bombe care deschideau operatiunile coalitiei internationale in Irak. Un an mai tarziu, locuitorii Bagdadului isi fac din nou loc printre ruine.

O bomba a explodat chiar in centrul orasului, cu doua zile inainte de implinirea unui an de la inceputul campaniei militare "Libertate in Irak". Bilantul atacului: 17 morti si 45 de raniti. Bilantul unui an de conflict nu a fost cuantificat. Sunt totusi mii de morti si mii de raniti. Mesajul transmis de teroristi este clar: situatia din Irak ramane incerta si instabila, permitand atacuri din ce in ce mai intense.

CU CE EFECT? Campania Americii si a aliatilor sai a inceput fara mandat ONU. A trecut un an si Washington-ul nu a reusit inca sa-i convinga pe cei care i s-au opus ca o astfel de interventie se justifica prin pericolul pe care Saddam Hussein si armele sale de distrugere in masa le reprezentau pentru democratiile din intreaga lume. Bilantul acestor 12 luni nu arata nici pe departe la fel de optimist pe cat il anuntau americanii si coalitia. Saddam a fost, intr-adevar, prins, dar nici urma de arsenalul sau chimic, biologic si nuclear.

O arata rezultatele cautarilor de pana acum si, inca si mai grav, o spun expertii in domeniu ai Natiunilor Unite. Mai mult, imaginilor cu Saddam incatusat li se suprapun cele ale distrugatoarelor atacuri pe care celalalt inamic al SUA, Ossama ben Laden, le comanda in lume. O lume care traieste in teroare, constienta ca tuturor aliatilor lui George W. Bush li se pregateste un atac.

Recenta tragedie din Spania arata ca Al-Qaeda a inceput sa-si puna in practica amenintarile adresate europenilor, in special celor ai caror militari lupta cot la cot cu trupele SUA. Toate acestea au dus la scaderi semnificative in sondaje pentru Bush si aliatul nr. 1, premierul britanic Tony Blair.

Cel mai scump pare sa fi platit, pana acum, premierul Spaniei, Jose Maria Aznar, pe care alegatorii l-au inlaturat de la putere tocmai in contul implicarii in Irak.

CEREMONII. Criticati de forurile internationale, de ONG-uri si de propriii cetateni, americanii au de gand sa organizeze totusi ceremonii prin care sa marcheze implinirea unui an de razboi. Cel mai interesant de urmarit va fi, probabil, discursul presedintelui Bush. Va fi insa o aniversare trista si pentru americani.
( IRINA CRISTEA )


Militari romani in zona de foc

Militarii romani au inceput primele lor misiuni, in orasul Nassyria, in luna august a anului trecut. Infanteristii Batalionului 811 din Dej au infiintat forte de protectie si securitate a facilitatilor in cele opt orase din zona de responsabilitate, au prins bande de hoti si membri ai politiei secrete fidele lui Saddam Hussein. Militarii din Dej au fost inlocuiti de "Scorpionii rosii" din Craiova. Astfel, in acest moment, in Irak sunt 405 luptatori din cadrul Batalionului 26 Infanterie la Nassyria, 100 de politisti militari, 149 de genisti aflati in zona de responsabilitate poloneza, cea mai riscanta pentru romani, acolo existand numeroase atacuri cu masini-capcana. De asemenea, in Irak mai actioneaza si 56 de militari, care reprezinta Detasamentul Special. Toti cei peste 700 de militari romani au trecut prin misiuni dificile, alaturi de celelalte trupe ale statelor aliate. Din fericire, soldatii nostri nu au suferit pierderi precum camarazii lor straini din Irak. (Razvan Belciuganu)

Datele-cheie ale conflictului

Pentru coalitie, bilantul primului an de dupa declansarea razboiului reprezinta o insiruire tragica a atentatelor in care si-au pierdut viata mai mult de 650 de militari, dar mai ales victorii importante, precum capturarea lui Saddam si uciderea fiilor acestuia.

  • 19 - 20 martie 2003 - Statele Unite declanseaza campania armata
  • 9 aprilie 2003 - militarii americani cuceresc centrul Bagdadului, actiune care marcheaza inlaturarea de la putere a regimului Baas.
  • 1 mai 2003 - presedintele George W. Bush declara ca operatiunile militare de anvergura s-au incheiat cu victoria SUA si a aliatilor.
  • 2 mai 2003 - este instituita o forta multinationala de stabilizare in Irak, iar teritoriul tarii este divizat in trei sectoare.
  • 16 mai 2003 - Paul Bremer devine noul administrator civil al Irakului.
  • 22 iulie 2003 - fiii lui Saddam Hussein, Uday si Qusay, sunt ucisi la Mosul.
  • 3 septembrie 2003 - este instaurat primul guvern de dupa caderea regimului lui Saddam Hussein.
  • 13 decembrie 2003 - © fortele americane il captureaza pe fostul dictator irakian Saddam Hussein la Tikrit.
  • 1 februarie 2004, dublu atentat sinucigas impotriva sediilor din Erbil a principalelor doua partide kurde, soldat cu mai mult de 100 de morti.
  • 2 martie 2004 - mai multe atentate antisiite simultane au loc la Bagdad si Karbala si se soldeaza cu 170 de morti si peste 500 de raniti. (Ana Ilie)
×
Subiecte în articol: externe irak saddam saddam hussein