x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul a dezvoltat un sistem propriu antiaerian Bavar-373, similar cu S-300 rusesc

Iranul a dezvoltat un sistem propriu antiaerian Bavar-373, similar cu S-300 rusesc

18 Aug 2019   •   19:30
Iranul a dezvoltat un sistem propriu antiaerian Bavar-373, similar cu S-300 rusesc

Iranul a anunțat finalizarea sistemului propriu antiaerian Bavar-373. Experții care au lucrat la proiect afirmă că acesta este asemănător cu sistemul rusesc de apărare antiaeriană S-300, însă mult îmbunătățit, după cum informează agenţia de presă Irna, care citează surse din domeniul apărării de la Teheran. Noul sistem va fi prezentat săptămâna viitoare.

Bavar-373 poate lovi ţinte la o altitudine de până la 27 km, având o rază de acţiune de peste 200 km. Armata iraniană susţine că dispozitivul său are o serie de avantaje faţă de S-300 rusesc. Între Rusia şi Iran există un acord de colaborare tehnico-militară încă din 2001.

Însă Rusia a suspendat un contract de furnizare a sistemului S-300 către Iran în 2010, ca urmare a sancţiunilor impuse de ONU la adresa Teheranului, acuzat că încerca să se doteze cu arma nucleară. Dar în martie 2017, după ce s-a încheiat acordulnuclear între Iran şi marile puteri în 2015 la Viena, armata iraniană a testat cu succes sistemul rusesc.

S-300 ( SA-10 Grumble, în codificarea NATO) este un sistem de rachete sol-aer cu rază lungă de acţiune, dezvoltat în perioada Uniunii Sovietice împotriva ţintelor aeriene şi a rachetelor de croazieră. Conform experţilor, unele variante au fost adaptate pentru a intercepta rachete balistice, sistemul fiind supus permanent perfecţionării.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: iran sistem antiaerian