x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul construieşte o replică a unui portavion american

Iranul construieşte o replică a unui portavion american

de Agerpres    |    21 Mar 2014   •   20:31
Iranul construieşte o replică a unui portavion american

Iranul construieşte în prezent o replică a unui portavion american, însă planurile sale rămân un mister, au declarat vineri oficiali americani, relatează AFP.

Teheranul nu face nimic pentru a ascunde această construcţie "curioasă" în apropiere de portul Bandar Abbas din Golful Persic, au afirmat trei oficiali ai administraţiei americane. Potrivit acestora, imagini din satelit arată cum nava prinde încetul cu încetul formă, semănând de aproape cu un portavion din clasa Nimitz.

"Ei au construit această barjă pe care au pus lemne pentru a o face să semne cu USS Nimitz. Asta e tot ce ştim sigur în acest moment", a declarat un oficial american din domeniul apărării, sub rezerva anonimatului.

"Credem că vor încerca să facă propagandă plecând de aici", a spus el. "Ni se pare curios. Nu ştim ce speră Iranul să obţină prin această construcţie", a adăugat oficialul american.

Oficialii citaţi au avertizat însă că această replică nu este un portavion în activitate şi nu are un sistem de propulsie nucleară. Este vorba despre o barjă de mari dimensiuni echipată pentru a semăna cu un portavion.

Potrivit aceleiaşi surse, Teheranul a mai folosit în trecut astfel de barje la exerciţiile sale militare, pentru ca apoi televiziunile iraniene să arate imagini cu nave scufundate de rachete.

×
Subiecte în articol: portavion iran iran