Sancţiunile aplicate Iranului de ONU, SUA şi UE pentru dezvoltarea programului nuclear au fost ridicate după ce regimul de la Teheran a acceptat o serie de măsuri menite să asigure comunitatea internaţională că în această ţară nu se vor fabrica arme nucleare. Iranul a dezinstalat anumite facilităţi şi a acceptat şi un program strict de monitorizare. O primă consecinţă va fi dublarea producţiei de petrol.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a anunţat că, pentru a fi ridicate sancţiunile, Iranul a dezinstalat mai multe centrifuge de îmbogăţire a uraniului şi un reactor cu apă grea din oraşul Arak. Ambele instalaţii ar fi putut fi folosite pentru fabricarea bombei atomice. De asemenea, la fabrica de îmbogăţire a uraniului din Natanz s-a instalat un dispozitiv de monitorizare care va permite Agenţiei să vadă în timp real ce operaţiuni se desfăşoară acolo şi cantitatea de uraniu îmbogăţit realizată. Pe lângă măsurile legate strict de programul nuclear, regimul de la Teheran a dat şi alte dovezi de „bună-voinţă”. Astfel, reporterul american al ziarului Washington Post, Jason Rezaian, care era închis în Iran sub acuzaţia de spionaj, a fost eliberat şi trimis în SUA, alături de alţi patru prizonieri americani. Sancţiunile economice legate de programul nuclear iranian erau în vigoare din 2006, când Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a atras atenţia că centralele nucleare iraniene pot furniza materialele necesare pentru a fabrica bomba nucleară. Sancţiunile aplicate atunci de ONU, SUA şi UE s-au adăugat altor sancţiuni deja în vigoare aplicate Iranului pentru încălcarea drepturilor omului şi sprijinul acordat organizaţiilor teroriste. Preşedintele iranian, Hassan Rouhani, a declarat, ieri, că înţelegerea este în interesul tuturor celor care îşi doresc pace şi stabilitate în regiune. „Noi, iranienii, trimitem un semnal de prietenie întregii lumi, lăsând în urmă vechile animozităţi, suspiciuni şi teorii ale conspiraţiei. Deschidem un nou capitol al relaţiilor dintre Iran şi restul lumii”, a spus preşedintele. Acesta a adăugat că ridicarea sancţiunilor este „un punct de cotitură” pentru economia iraniană. Ridicarea sancţiunilor înseamnă dezgheţarea unor active iraniene în valoare de 100 de miliarde de dolari. De asemenea, este de aşteptat ca producţia de petrol a ţării să se dubleze.
Ridicarea sancţiunilor e privită ca un nou început pentru economia Iranului. Înţelegerea a fost negociată de secretarul american John Kerry și ministrul iranian de Externe, Javad Zarif.
Principalele reacții
● UE a ridicat sancţiunile privind comerţul maritim al Iranului. Companiile iraniene pot avea acces şi la sistemul bancar internaţional
● Oficial, SUA nu au ridicat sancţiunile asupra Iranului, ci doar le-au suspendat pe termen nedefinit
● Ridicarea sancţiunilor a fost condamnată de Israel. „Iranul va învăţa că poate continua să dezvolte arme nucleare", a spus premierul Benjamin Netanyahu.