Totodată, autoritățile de la Teheran au anunțat măsuri de retorsiune la adresa unor persoane şi entităţi din UE, ca reacţie la sancţiunile decise de Bruxelles ca rumare a reprimării protestelor.
Pe 16 septembrie 2022 au izbucnit manifestații în această țară, după moartea tinerei Mahsa Amini, reținută de poliție pentru nerespectarea codului vestimentar islamic. Acestea au fost reprimate violent de autorități, motiv pentru care UE a sancţionat 11 oficiali iranieni.
Teheranul susţine că protestele sunt alimentate de serviciile secrete din străinătate.
În replică la sancţiunile impuse de Bruxelles, șeful diplomației iraniene a anunţat, miercuri, sancţiuni împotriva a 8 instituţii şi 12 persoane din UE, acuzate de "susţinerea grupurilor teroriste" şi "instigare la violenţă" pe teritoriul Iranului, potrivit cotidianului Le Figaro.
Printre entităţile sancţionate de Iran figurează Comitetul Internaţional pentru Justiţie (ISJ), Liga Internaţională contra Rasismului şi Antisemitismului (LICRA) şi redacţiile de limbă persană ale Deutsche Welle şi Radio France International.
Printre persoanele sancţionate se află politicieni europeni şi membri ai redacţiei publicaţiei germane Bild.
Iranul este supus de mai multor ani unor sancțiuni economice decise de SUA și UE pentru dezvoltarea programului său nuclear.