x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul este pregătit să trimită ajutoare în Siria, după cutremur

Israelul este pregătit să trimită ajutoare în Siria, după cutremur

de Redacția Jurnalul    |    06 Feb 2023   •   18:30
Israelul este pregătit să trimită ajutoare în Siria, după cutremur

Israelul a declarat luni că a primit o solicitare din partea Siriei de asistență pentru ajutor în caz de cutremur pentru statul arab și că este pregătit să facă acest lucru, fiind vorba de o cooperare rară între cele două state vecine, dar în conflict, transmite Reuters.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat într-un discurs că a ordonat trimiterea de ajutoare israeliene în Turcia, epicentrul cutremurului de luni, avioanele urmând să plece spre seară.

„Întrucât s-a primit o cerere în acest sens și pentru numeroase victime ale cutremurului din Siria, am dat instrucțiuni să se facă și acest lucru”, a declarat el în cadrul unei ceremonii într-un spital din apropiere de Tel Aviv.

În declarații televizate ulterioare adresate partidului său, Netanyahu a declarat că cererea de ajutor umanitar pentru Siria a fost transmisă „de un oficial diplomatic”, fără să îi facă cunoscut numele.

„Am aprobat acest lucru și socotesc că aceste lucruri vor fi realizate în curând”, a spus Netanyahu.

Oficialii sirieni au raportat sute de morți în această țară devastată de războiul civil, atât în zonele aflate sub controlul Damascului, cât și în nord-vestul țării, controlat de opoziție.

Întrebat cine a făcut cererea privind Siria citată de Netanyahu, un oficial israelian a declarat pentru Reuters: „Sirienii”. Întrebat dacă aceasta se referea la membrii opoziției sau la guvernul președintelui Bashar al-Assad, oficialul a spus doar: „Siria”.

Siria nu a făcut comentarii asupra comentariilor guvernului israelian.

Radiodifuzorul public israelian Kan a declarat într-un raport fără sursă că Rusia a transmis cererea ca Israelul să ajute Siria.

Ambasada Rusiei în Israel a refuzat să comenteze, potrivit Reuters.

Ajutorul pe care Israelul îl va trimite cuprinde pături, corturi și medicamente, a declarat Kan, adăugând că guvernul Netanyahu și-a manifestat, de asemenea, disponibilitatea de a prelua răniți dacă i se va cere.

Oficialii israelieni nu au oferit imediat detalii despre ajutor.

Israelul și Siria se află în stare de război de zeci de ani, cu perioade de încetare a focului.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Israel Cutremur Siria