x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Mincinosul” Netanyahu, gata să expulzeze „canalul terorii”, Al Jazeera

„Mincinosul” Netanyahu, gata să expulzeze „canalul terorii”, Al Jazeera

de Şerban Mihăilă    |    03 Apr 2024   •   07:00
„Mincinosul” Netanyahu, gata să expulzeze „canalul terorii”, Al Jazeera

Premierul Benjamin Netanyahu a promis să închidă activitățile Al Jazeera în Israel, numind una dintre puținele instituții mass-media internaționale rămase în Gaza „un canal al terorii”, care incită contra statului evreu. Reacția șefului Executivului israelian a venit după ce Parlamentul de la Ierusalim a adoptat o lege care deschide calea pentru expulzarea rețelei de televiziune cu sediul în Qatar. 

Promisiunea lui Netanyahu amplifică la cote maxime disputa de lungă durată dintre statul evreu și Al Jazeera. În același timp, reacția premierului israelian amenință să sporească tensiunile cu Qatarul, care deține rețeaua TV, într-un moment în care guvernul de la Doha joacă un rol-cheie în eforturile de mediere pentru oprirea războiului din Gaza.

De cealaltă parte, rețeaua de televiziune a condamnat afirmația lui Netanyahu privind incitarea, pe care a catalogat-o drept „o minciună ridicolă și periculoasă”. Al Jazeera a declarat, luni seară, că îl consideră pe Netanyahu responsabil pentru siguranța personalului și a birourilor sale. 

Postul TV a mai anunțat că va continua ceea ce a descris ca fiind relatările sale „îndrăznețe și profesioniste” și, de asemenea, că își „rezervă dreptul de a urma toate măsurile legale”.

O istorie tumultuoasă

Israelul are de mult timp o relație dificilă cu Al Jazeera, pe care o acuză de o atitudine părtinitoare, îndreptată împotriva Israelului. Relațiile s-au înrăutățit dramatic în urmă cu aproape doi ani, atunci când Shireen Abu Akleh, corespondentă Al Jazeera, a fost ucisă, în timpul unui raid militar israelian lansat în Cisiordania ocupată.

Jurnalista americano-palestiniană era cunoscută în întreaga lume arabă pentru reportajele sale critice la adresa Israelului, iar rețeaua de televiziune a acuzat statul evreu că a ucis-o intenționat. 

Israelul a negat acuzația, recunoscând că jurnalista a fost probabil ucisă de focurile de armă israeliene, însă într-un incident accidental.

Relațiile s-au deteriorat și mai mult după izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas, la 7 octombrie 2023, data când gruparea militantă extremistă a lansat atacul terorist din sudul Israelului, în urma căruia au fost ucise 1.200 de persoane, iar alte 250 au devenit ostatice. 

În decembrie, o lovitură israeliană a ucis un cameraman de la Al Jazeera, în timp ce acesta relata despre războiul din sudul Fâșiei Gaza. La rândul lui, șeful biroului postului de televiziune din Gaza, Wael Dahdouh, a fost rănit în același atac.

Rețeaua TV a acuzat, de asemenea, Israelul că l-a ucis pe fiul lui Dahdouh, într-un atac lansat în ianuarie. Hamza Dahdouh lucra, la rândul lui, pentru Al Jazeera, atunci când mașina în care acesta se afla a fost lovită. 

Armata israeliană a anunțat, ulterior, că Hamza Dahdouh era membru al Jihadului Islamic, un grup militant care s-a alăturat Hamas în atacul din 7 octombrie 2023.

Soția, fiica și un alt fiu al lui Wael Dahdouh au fost uciși, împreună cu nepotul său, într-un atac israelian separat, în octombrie, anul trecut. Postul TV a difuzat imagini cu Dahdouh intrând în spital și cedând în fața durerii, în timp ce se uita la trupul fiului său mort. Israelul nu a precizat care a fost ținta acelei lovituri.

Al Jazeera este una dintre puținele instituții mass-media internaționale care au rămas în Gaza pe toată durata războiului, difuzând scene sângeroase ale atacurilor aeriene și imagini din spitalele supraaglomerate, acuzând Israelul de comiterea mai multor masacre. 

Megafonul Hamas?

De cealaltă parte, Israelul acuză Al Jazeera de colaborare cu Hamas.

„Al Jazeera a adus atingere securității Israelului, a participat activ la masacrul din 7 octombrie și a incitat împotriva soldaților israelieni. Este timpul să îndepărtăm megafonul Hamas din țara noastră!”, a transmis Netanyahu pe X, fostul Twitter.

El a precizat că intenționează să acționeze imediat în baza autorităților legii recent adoptate de către Parlamentul de la Ierusalim. „Canalul terorist Al Jazeera nu va mai emite din Israel!”, a spus premierul.

Rețeaua TV Al Jazeera a fost închisă sau blocată și de alte guverne din Orientul Mijlociu, inclusiv Arabia Saudită, Iordania, Emiratele Arabe Unite și Bahrain.

Egiptul a interzis Al Jazeera încă din 2013. Autoritățile de la Cairo au adoptat măsura de represiune, după lovitura militară din 2013 și răsturnarea unui guvern ales, dar care a divizat societatea, dominat de gruparea „Frăția Musulmană”. Egiptul consideră „Frăția” ca fiind un grup terorist și a acuzat atât Qatar, cât și Al Jazeera că îl sprijină.

Oarecum surprinzător, la Washington, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat că SUA nu sunt întotdeauna de acord cu reportajele Al Jazeera, dar îi respectă activitatea.

„Susținem presa liberă și independentă oriunde în lume!”, a spus el. „Și o mare parte din ceea ce știm despre ceea ce s-a întâmplat în Gaza se datorează reporterilor care se află acolo și care își fac treaba, inclusiv reporterii de la Al Jazeera”, a adăugat Miller.

O chestiune de timp

Israelul a amenințat în trecut că va închide Al Jazeera, dar nu a făcut-o niciodată. Legea adoptată luni de către Knesset nu a expulzat imediat rețeaua de televiziune, dar îi autorizează pe oficiali să facă acest lucru, după consultări și aprobări din partea autorităților din domeniul juridic și al securității. 

Orice ordin în acest sens ar fi valabil însă doar până la 31 iulie sau până la sfârșitul războiului din Gaza.

Ministrul israelian al Comunicațiilor, Shlomo Karhi, a declarat că intenționează să meargă mai departe cu închiderea. El a declarat că Al Jazeera a acționat ca „o armă de propagandă a Hamas”, prin „încurajarea luptei armate împotriva Israelului”.

„Este imposibil de tolerat ca o instituție mass-media, cu acreditări de presă de la Biroul de Presă al Guvernului și birouri în Israel, să acționeze din interior împotriva noastră, în timp de război”, a afirmat el.

Biroul său a mai transmis că ordinul va încerca să blocheze emisiunile canalului în Israel și să îl împiedice să mai opereze în țară. Ordinul nu s-ar aplica însă în Cisiordania sau în Gaza.

De cealaltă parte, șeful biroului local al Al Jazeera, Walid Al-Omari, a afirmat, luni seară, că postul său nu a primit vești de la autoritățile israeliene. „Este însă clar că este doar o chestiune de timp și că vor lua decizia în câteva zile”, a declarat el pentru The Associated Press.

Decizie riscantă și periculoasă

Închiderea rețelei TV s-ar putea dovedi însă riscantă. Qatar acționează ca mediator principal între Israel și Hamas. Autoritățile de la Doha au contribuit decisiv la medierea și sponsorizarea unei încetări a focului de o săptămână, în noiembrie 2023, și au găzduit săptămâni întregi de discuții intermitente, menite să stabilească o nouă pauză a luptelor.

Prin vizarea Al Jazeera, Israelul ar putea încerca să forțeze Qatarul să exercite presiuni suplimentare asupra Hamas, în vederea realizării unor concesii. De altfel, Netanyahu a acuzat în trecut Qatarul că nu face suficient în acest sens. 

Prin expulzarea Al Jazeera, statul evreu riscă să-și îndepărteze însă Qatarul, un stat extrem de respectat în zona Golfului, bogat în energie, și una dintre puținele țări cu influență asupra Hamas.

În plus, în timpul războiului, Israelul a fost aspru criticat de grupurile pentru libertatea presei. Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor susține că 90 de jurnaliști palestinieni au fost uciși până acum în război, precum și doi jurnaliști israelieni. 

De asemenea, statul evreu a interzis jurnaliștilor internaționali să intre în Fâșia Gaza în mod independent pentru a relata despre războiul de acolo. Armata a permis unor grupuri mici de jurnaliști să pătrundă în Gaza, în vizite scurte și foarte controlate, numai sub escortă militară.

Hagar Shechter, avocată la Asociația pentru Drepturile Civile din Israel, a declarat că noua lege încalcă „dreptul la liberă exprimare, libertatea presei, libertatea de de exercitare a profesiei și subminează separarea puterilor”. Ea a adăugat că grupul din care face parte intenționează să depună o petiție la Curtea Supremă din Israel împotriva acestei legi.

La rândul lui, Oren Persico, redactor la „Seventh Eye”, un site independent de supraveghere a presei din Israel, a precizat că legea este o versiune diluată a legislației dorite de ministrul de extremă-dreapta al Securității Naționale a țării, Itamar Ben-Gvir, din cauza împotrivirii experților juridici.

Închiderea rețelei TV are nevoie de un aviz de specialitate din partea unui oficial de top din domeniul securității, care să considere că rețeaua „dăunează securității israeliene”. Ordinul ar avea apoi nevoie de aprobarea cabinetului sau a parlamentului, precum și de o aprobare ulterioară din partea instanțelor. 

Persico a mai spus că cel mai îngrijorător este faptul că și alte mijloace de informare, inclusiv cele israeliene, ar putea fi în pericol.

„Ceea ce este important aici nu este Al Jazeera, ci autoritatea pe care o are guvernul de a închide mass-media. Este o pantă alunecoasă!”, a avertizat el.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×