Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a apărat, duminică, o lege controversată ce defineşte Israelul ca "statul-naţiune al poporului evreu", dând asigurări că ea nu subminează drepturile minorităţilor, în ciuda lipsei noţiunilor de egalitate şi democraţie, relatează France Presse.
Această lege, adoptată la 19 iulie de parlamentul israelian cu sprijinul lui Netanyahu, menţionează că înfiinţarea "de localităţi evreieşti este de interes naţional" şi oferă evreilor dreptul "unic" la autodeterminare în Israel. La o reuniune a cabinetului, Netanyahu a declarat că egalitatea pentru non-evrei este asigurată de legile adoptate anterior care definesc Israelul ca stat democratic.
"Dar noi nu am stabilit niciodată drepturile naţionale ale poporului evreu asupra pământului lor în cadrul unei legi fundamentale", a adăugat prim-ministrul, potrivit unui comunicat al biroului său. Această lege controversată face parte dintre legile fundamentale care servesc drept Constituţie în Israel.
Textul a declanşat un val de critici. Deputatul arab de opoziţie Zouheir Bahloul şi-a anunţat sâmbătă demisia pentru a o denunţa. Sute de scriitori şi artişti au semnat o petiţie prin care cer prim-ministrului, guvernului său şi membrilor coaliţiei "să înceteze atacurile asupra minorităţilor" şi să anuleze această lege. Arabii israelieni reprezintă 17,5% dintr-o populaţie de opt milioane de locuitori.
Membrii comunităţii druze (130.000 de persoane) care servesc în armată şi poliţie au criticat de asemenea legea. "Nimic din lege (...) nu subminează statutul special al comunităţii druze în Israel", a dat asigurări Netanyahu, care s-a întâlnit duminică cu responsabili ai consiliilor localităţilor druze şi a anunţat înfiinţarea unei comisii care să includă un colaborator al său şi reprezentanţi ai druzilor, pentru "a prezenta recomandări" vizând consolidarea legăturilor dintre evrei şi druzi.