x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Benjamin Netanyahu spune că Hamas trebuie distrusă pentru a fi pace: Nu ne oprim. Războiul va continua până la sfârșit

Benjamin Netanyahu spune că Hamas trebuie distrusă pentru a fi pace: Nu ne oprim. Războiul va continua până la sfârșit

de Redacția Jurnalul    |    26 Dec 2023   •   09:40
 Benjamin Netanyahu spune că Hamas trebuie distrusă pentru a fi pace: Nu ne oprim. Războiul va continua până la sfârșit
Sursa foto: Hepta

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că va continua să lupte în Gaza până când Hamas va fi distrusă, sfidând apelurile globale pentru o încetare a focului, pe fondul îngrijorărilor că conflictul s-ar putea extinde cu forțele aliate de SUA și Iran care se atacă din nou reciproc.

Netanyahu, care a vizitat luni trupele israeliene din nordul Fâșiei Gaza, a declarat în fața parlamentarilor din partidul său Likud că războiul este departe de a se încheia și a respins ceea ce el a catalogat drept speculații ale presei că guvernul său ar putea pune capăt luptelor, potrivit Reuters.

El a declarat că Israelul nu va reuși să își elibereze ostaticii rămași în posesia Hamas fără a aplica presiune militară.

„Nu ne oprim. Războiul va continua până la sfârșit, până când îl vom termina, nu mai puțin”, a declarat Netanyahu.

Într-un articol de opinie publicat luni în Wall Street Journal, Netanyahu a reiterat trei condiții prealabile pentru pace: Hamas trebuie să fie distrusă, Gaza trebuie demilitarizată, iar societatea palestiniană trebuie să fie deradicalizată.

Ca represalii împotriva Hamas pentru ravagiile transfrontaliere mortale din 7 octombrie, Israelul se află sub presiunea celui mai apropiat aliat al său, Statele Unite, pentru a trece la o fază de mai mică intensitate a operațiunilor din Gaza și a reduce numărul de morți în rândul civililor.

Aproape 20.700 de locuitori din Gaza au fost uciși, dintre care 250 în ultimele 24 de ore, potrivit autorităților din Gaza condusă de Hamas.

Forțele americane au fost atacate de militanții susținuți de Iran în Irak și Siria din cauza susținerii de către Washington a Israelului în războiul acestuia împotriva Hamas în Fâșia Gaza.

În cea mai recentă confruntare de tip „ochi pentru ochi”, armata americană a efectuat luni lovituri aeriene de represalii în Irak, după ce un atac cu dronă efectuat de militanți aliniați de Iran asupra unei baze americane din Erbil a lăsat un membru al serviciului american în stare critică și a rănit alți doi membri ai personalului american, au declarat oficialii.

Atacurile aeriene au ucis „un număr de militanți Kataib Hezbollah” și au distrus mai multe instalații folosite de grup, a precizat armata americană.

Hezbollah are legături profunde cu Hamas și cu Jihadul Islamic, o altă facțiune palestiniană susținută de Iran.

„Aceste lovituri sunt menite să tragă la răspundere acele elemente direct responsabile pentru atacurile asupra forțelor coaliției din Irak și Siria și să le diminueze capacitatea de a continua atacurile. Ne vom proteja întotdeauna forțele noastre”, a declarat generalul Michael Erik Kurilla, șeful Comandamentului Central al SUA, într-un comunicat.

Armata americană a fost atacată de cel puțin 100 de ori în Irak și Siria de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, în octombrie, de obicei cu un amestec de rachete și drone de atac unidirecționale.

De săptămâni întregi, Washingtonul a făcut presiuni asupra Israelului să ia măsuri suplimentare pentru a reduce la minimum daunele provocate civililor, prin desemnarea unor zone sigure și prin eliberarea rutelor umanitare pentru ca oamenii să poată scăpa. Dar numărul morților continuă să crească, iar operațiunile israeliene s-au intensificat.

Gemma Connell, un șef de echipă al ONU detașat în Gaza de câteva săptămâni, a descris ceea ce ea a numit o „tablă de șah umană”, în care mii de oameni, strămutați de mai multe ori deja, sunt din nou pe fugă și nu există nicio garanție că o destinație va fi sigură.

„A rămas atât de puțin spațiu aici, în Rafah, încât oamenii pur și simplu nu știu unde se vor duce și se simte cu adevărat că oamenii sunt mutați pe o tablă de șah umană pentru că există un ordin de evacuare undeva”, a declarat Connell, care a vizitat luni cartierul Deir al-Balah din centrul Gaza.

„Oamenii fug din acea zonă în altă zonă. Dar nu sunt în siguranță acolo”, a declarat ea pentru Reuters.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că armata ia toate măsurile de precauție posibile pentru a reduce la minimum rănirile provocate civililor, dar că militanții palestinieni îi folosesc pe civili ca scuturi umane, acuzație pe care Hamas o neagă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Israel hamas gaza