x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul amenință să-l bombardeze pe Assad

Israelul amenință să-l bombardeze pe Assad

de Şerban Mihăilă    |    29 Aug 2017   •   10:30
Israelul amenință să-l bombardeze pe Assad

Un înalt oficial israelian a avertizat guvernul rus că, în cazul în care Iranul continuă să-și extindă influența în Siria, statul evreu va bombarda palatul președintelui sirian, Bashar al-Assad, din Damasc. Amenințarea  a venit după ce, săptămâna trecută, la sfârșitul unei întâlniri cu președintele rus, Vladimir Putin, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a acuzat Teheranul că intenționează „libanizarea” Siriei.

Israelul a avertizat Rusia asupra „unor consecințe cumplite”, dacă Kremlinul permite Iranului să-și implementeze actuala politică de expansiune în Siria. Un înalt oficial israelian a avertizat guvernul de la Moscova că, în cazul în care Teheranul continuă să-și extindă influența în Siria, statul evreu va bombarda palatul președintelui sirian, Bashar al-Assad, din Damasc, scrie presa arabă, citată de „Jerusalem Post”. În același timp, Israelul a amenințat cu anularea acordului de încetare a focului în Siria, mediat de Statele Unite și Rusia la Astana, în Kazahstan. Avertismentele, precizează sursa citată, ar fi fost făcute în timpul întrevederii de săptămâna trecută dintre premierul israelian, Benjamin Netanyahu, și președintele rus, Vladimir Putin, ce a marcat cea de-a patra vizită a șefului executivului de la Ierusalim în Rusia, în ultimele 16 luni, interval în care s-a întâlnit cu liderul de la Kremlin de șase ori pentru a discuta despre situația din Siria. Ultima întâlnire, cea de la Soci, ar fi fost solicitată chiar de Netanyahu, din cauza schimbărilor majore produse pe frontul sirian în ultimele săptămâni. Potrivit „Jerusalem Post”, oficialitatea israeliană de rang înalt a declarat pentru publicația „Al-Jadida” că Netanyahu și Putin n-au reușit să ajungă la o înțelegere. Premierul israelian i-ar fi transmis însă președintelui rus, pe un ton categoric, că, în cazul în care solicitările Israelului nu vor fi satisfăcute, statul evreu va fi nevoit să acționeze. Rusia și Iranul sunt principalii susținători ai regimului condus de Bashar al-Assad, iar influența tot mai mare a Teheranului asupra conducerii de la Damasc reprezintă unul dintre principalele motive de îngrijorare pentru israelieni.

Benjamin Netanyahu acuză Iranul

Deocamdată doar la nivel declarativ, ofensiva israeliană contra Iranului pare extrem de bine conturată. Netanyahu a acuzat ieri Iranul de construirea unor facilități de fabricare de rachete cu ghidaj în Siria și Liban, care ar urma să fie utilizate împotriva Israelului. În debutul întâlnirii de la Ierusalim cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, premierul israelian a acuzat Teheranul că transformă Siria „într-o bază de implantare militară, ca parte a obiectivului declarat de a șterge Israelul de pe fața pământului”. De cealaltă parte, atât Moscova, cât și Teheranul știu că Israelul nu glumește atunci când este vorba despre instalații militare ostile plasate la granițele sale. O instalație nucleară construită în Siria, cu ajutorul nord-coreenilor, a fost distrusă prin raiduri aeriene de Israel, în 2007, după refuzul SUA de a acționa pentru anihilarea complexului respectiv.

Iranul construiește (…) capacități de producere de rachete cu ghidaj de precizie, atât în Siria, cât și în Liban. Acesta este un lucru pe care Israelul nu îl poate accepta. Acesta este un lucru pe care ONU nu ar trebui să-l accepte”.Benjamin Netanyahu

 

 

×