Israelul a fost cuprins brusc de emotie de ieri seara, de cand premierul Benjamin Netanyahu a convocat o reuniune de urgenta a Cabinetului, pentru a examina "o propunere serioasa de eliberare a soldatului Gilad Shalit'. "Epopeea Shalit' dureaza de fix 1935 de zile. Adica de cand militarul israelian, care are si cetatenie franceza, a fost rapit in Gaza si de cand se afla in captivitate in teritoriul controlat de miscarea palestiniana Hamas. 1935 de zile de cosmar pentru familia Shalit, de negocieri esuate, de manifestatii pasnice, de sustinere a familiei si de solicitari de sprijin din partea comunitatii internationale pentru eliberarea tanarului militar. Toate, pana la acest anunt al premierului israelian, soldate cu esecuri pe linie.
Marti seara, insa, Cabinetul israelian a fost convocat pentru a discuta despre o evolutie pozitiva in cazul Shalit, iar dinspre Gaza, surse apropiate miscarii Hamas confirmau pentru France Presse ca Hamas si Israelul au incheiat un acord pentru eliberarea a 1.000 de detinuti palestinieni din inchisorile israeliene, la schimb cu eliberarea din captivitate a soldatului Gilad Shalit. Un acord posibil datorita unei medieri egiptene, chiar germane, potrivit unor surse care cunosc dosarul, care ar urma sa intre in vigoare in decurs de o saptamana.
Guvernul israelian a aprobat in cursul noptii de marti spre miercuri acordul cu Hamas, un numar de 26 de membri ai Guvernului votand in favoarea acordului si numai trei ministri – printre care si seful diplomatiei israeliene, Avigdor Lieberman – votand impotriva acestuia. Liderul in exil al miscarii Hamas, Khaleed Meshaal, a afirmat ca "Hamas si Israelul au ajuns la incheierea unui acord in baza caruia vor fi eliberati, in doua etape, 1.027 de palestinieni, dintre care 27 sunt femei" .
Meshaal, care a salutat rolul jucat de Egipt in realizarea acordului, a apreciat ca acesta reprezinta "o mare realizare" si a precizat ca 450 dintre detinuti vor fi eliberati in termen de o saptamana, iar alti 550, in urmatoarele doua luni. El a afirmat ca printre detinutii eliberati se afla "315 condamnati la inchisoare pe viata si altii care ispasesc pedepse de peste zece ani" de inchisoare. Surse palestiniene au afirmat ca printre detinutii palestinieni vizati de acord s-ar afla si Marwan Barghouthi, unul dintre liderii Intifadei in anii 2000, si liderul Frontului popular de eliberare a Palestinei, Ahmad Saadat. Informatia a fost insa dezmintita de directorul serviciului de securitate interna israelian Shin Beth. "Marwan Barghouthi si Ahmad Saadat nu vor fi eliberati", a precizat Yoram Cohen. Barghouthi a fost arestat in 2002 la Ramallah si a fost condamnat, in iunie 2004, la cinci pedepse cu inchisoarea pe viata pentru implicarea directa in patru atentate antiisraeliene soldate cu cinci morti. Saadat a fost condamnat in 2008 la 30 de ani de inchisoare.
Gilad Shalit a fost rapit de grupuri armate palestiniene si este detinut in Gaza din 2006. Printre detinutii palestinieni care urmeaza sa fie eliberati se numara multi autori de atentate antiisraeliene, de unde si controversele legate de acest acord, care nu au intarziat sa apara imediat ce s-a dat anuntul privind incheierea lui. Intrebarea de pe buzele tuturor israelienilor este una careia e aproape imposibil sa-i dai un raspuns ferm:'Vor fi ucisi oameni ca rezultat al acordului privind eliberarea lui Shalit. Dar ce alternativa aveam?'. Lucru ce aminteste inca o data politica statului israelian care presupune ca viata oricaruia dintre cetatenii tarii conteaza si trebuie aparata. O politica de stat care face sa fie realizate astfel de schimburi detinuti-captivi sau detinuti-cadavre intre Israel si state sau entitati cu care se afla in conflict. Israelul nu este, prin urmare, la primul acord de acest gen. Dar societatea israeliana nu poate trece cu vederea peste faptul ca fiecare eliberare de detinuti din inchisorile sale a insemnat continuarea actelor de violenta si teroare la adresa israelienilor. De aici si teama ca, prin eliberarea care va urma de aceasta data, randurile teroristilor in libertate se vor ingrosa.
Pe prima pagina a cotidianelor aparute miercuri pe piata troneaza imagini ale mamei lui Gilad, Aviva, toata numai zambet, in asteptarea revenirii acasa a fiului sau. "Acord: Shalit contra a sute de asasini', titra, de celalata parte, cotidianul de dreapta Makor Rishon.
Cotidianul cu cel mai mare tiraj din Israel, Yediot Aharonot, publica editorialul semnat de Nahum Barnea, unul dintre cei mai influenti analisti israelieni, care califica acordul drept "inevitabil'. "Pretul este excesiv. Riscurile sunt mari si este un precedent neplacut, dar un stat care timp de cinci ani nu este capabil sa-si salveze unul dintre soldati din captivitate prin alte mijloace, nu are alternativa decat sa plateasca acest pret', este de parere Barnea. "Alternativa – a-l fi lasat sa moara in captivitate – este inacceptabila. Premierul Netanyahu merita felicitarile noastre pentru ca a luat o decizie buna. A demonstrat ca este lider', spune Barnea.
Yossi Verter, comentator politic al cotidianului de stanga Haaretz, unul dintre cei mai virulenti critici ai politicii lui Benjamin Netanyahu, saluta la randul sau "decizia cea mai dificila din viata premierului. De 30 de luni de cand este la putere, nu a lansat razboiul, n-a incheiat nici pacea, nu a gasit solutii pentru a tempera miscarea de contestare sociala, dar va ramane in istorie drept premierul care l-a adus pe Gilad Shalit acasa', scrie Verter.
Dar alti comentatori sunt mai rezervati:'Hamas le-a aratat palestinienilor ca cea mai buna cale este cea a terorismului', regreta analistul Ben Caspit in cotidianul Maariv. "Fiecare tanar palestinian va sti ca poate ucide evrei si se poate trezi in libertate gratie unui targ. Si asta fara chiar sa apuce sa faca decontul viitoarelor victime', prezice el in mod sumbru.
Un alt analist de dreapta, Ben Dror Yemini, si el editorialist la Maariv, denunta "capitularea' israeliana. "Stim consecintele acestui acord, este o recompensa pentru terorism', crede el.
Ce se stie despre culisele acestor negocieri? Ce rol a jucat Franta,data fiind cetatenia dubla a lui Gilad Shalit? Premierul Alain Juppe a afirmat ca "Franta este angajata in mod ferm in incercarea de a convinge cele doua parti de a ajunge la acest acord.
Cert este ca presedintele Nicolas Sarkozy a declarat ca se bucura foarte mult in legatura cu anuntul privind acordul si-l felicita pe Netanyahu pentru acest succes major. Seful statului francez a discutat marti seara la telefon cu premierul israelian, dar si cu Noam Shalit, tatal tanarului soldat luat ostatic, pentru a-si exprima satisfactia in legatura cu anuntul privind apropiata eliberare a lui Gilad.
Nu a fost precizata, totusi, nici o data clara pentru momentul eliberarii lui Gilad. Potrivit agentiei oficiale egiptene Mena, schimbul va avea loc peste doua zile. Premierul israelian a declarat marti seara ca Gilad ar putea reveni acasa "peste cateva zile', fara a oferi detalii.
Dincolo de toate acestea, acordul incheiat marti constituie, prin amploarea sa, o premiera in relatiile dintre Israel si Hamas. Niciodata pana acum Israelul nu a dat la schimb atatia detinuti, la schimb cu viata unui soldat. Ar putea fi inceputul unei noi ere in Orientul Mijlociu.