x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ISRAELUL ÎNCETEAZĂ FOCUL / Hamas anunţă un armistiţiu

ISRAELUL ÎNCETEAZĂ FOCUL / Hamas anunţă un armistiţiu

de Mihaela Matachita    |    19 Ian 2009   •   00:00
ISRAELUL ÎNCETEAZĂ FOCUL / Hamas anunţă un armistiţiu

Un lider al mişcării islamiste Hamas, cu sediul la Damasc, Mussa Abu Marzuk, a anunţat ieri un armistiţiu în Gaza şi a cerut Israelului să îşi retragă forţele din teritoriul palestinian în decurs de o săptămână, într-o alocuţiune difuzată de televiziunea siriană.



Un purtător de cuvânt al Jihadului Islamic declarase anterior că grupările palestiniene din Gaza au decis ieri să respecte un armistiţiu de o săptămână, pentru a permite intrarea ajutoarelor umanitare, potrivit AFP.

Anunţurile au survenit pe fondul nerespectării de către Hamas a armistiţiului declarat în ajun de către partea israeliană. Mai multe rachete au fost trase în cursul dimineţii împotriva sudului statului evreu, antrenând riposta aviaţiei israeliene. Mişcarea palestiniană radicală Hamas afirmase că nu doreşte să respecte încetarea focului atât timp cât militarii israelieni rămân în Fâşia Gaza. Armata israeliană a declarat că a lansat un raid în oraşul Gaza, drept replică la tirurile cu cinci rachete împotriva localităţii Sderot. Descoperirea a aproximativ 40 de cadavre în ruinele produse de bombardamentele israeliene a demonstrat amploarea atacurilor, dar nu a împiedicat megafoanele din Gaza să difuzeze felicitări "întregului popor palestinian pentru această victorie în bătălia împotriva duşmanului".

NOU AVERTISMENT
În Israel, premierul Ehud Olmert a atenţionat, la Ierusalim, în deschiderea reuniunii săptămânale a Guvernului, că armistiţiul este "fragil". Hamas "a dovedit încă o dată în această dimineaţă că armistiţiul este fragil şi că trebuie reevaluat minut cu minut", a spus premierul israelian. "Sperăm că în cele din urmă focul va înceta. Dacă va continua, Tsahal (armata) va replica. Este pregătită  şi desfăşurată pentru aceasta", a adăugat Olmert. La rândul său, preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, a calificat armistiţiul, după discuţii cu omologul său egiptean, Hosni Mubarak, drept "insuficient".

MINISUMMIT

Egiptul a fost gazda, ieri, în staţiunea Charm el-Cheik, a unui minisummit internaţional pentru un armistiţiu durabil în Gaza şi pentru reconstrucţia acesteia. Coprezidată de Hosni Mubarak şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, reuniunea de pe litoralul Mării Roşii s-a desfăşurat în prezenţa secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, şi cu participarea şefilor de stat sau de Guvern din Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Spania, Turcia, Iordania. Sarkozy, cancelarul german Angela Merkel, premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero şi şeful Guvernului italian, Silvio Berlusconi au anunţat că se vor deplasa seara în Israel pentru discuţii cu Olmert. De la începutul conflictului, la 27 decembrie, Egiptul a încercat să medieze în vederea unei încetări a focului între Israel şi mişcarea Hamas, care controlează Gaza de la lovitura de forţă din iunie 2007 împotriva preşedintelui palestinian, Mahmoud Abbas. Principalele ziare israeliene de ieri, Maariv şi Yediot Aharonot, au publicat pe prima pagină aceeaşi fotografie înfăţişând tanchişti făcând semnul victoriei, după anunţul din ajun al premierului Olmert privind declararea unilaterală a armistiţiului, având în vedere că şi-a atins obiectivul, acela de a distruge în mare parte capacitatea ofensivă a grupării Hamas. Este prima oară în istoria sa când Israelul decretează încetarea unilaterală a focului la încheierea unui conflict. În trei săptămâni de ofensivă, cel puţin 1.245 de palestinieni au fost ucişi şi peste 5.300 au fost răniţi, potrivit unui nou bilanţ al serviciilor de urgenţă din Gaza.

×
Subiecte în articol: externe gaza hamas