x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul va ajuta Ucraina să dezvolte un sistem de alertă de apărare aeriană, dar nu va trimite arme

Israelul va ajuta Ucraina să dezvolte un sistem de alertă de apărare aeriană, dar nu va trimite arme

19 Oct 2022   •   22:00
Israelul va ajuta Ucraina să dezvolte un sistem de alertă de apărare aeriană, dar nu va trimite arme

 Israelul va ajuta Ucraina să dezvolte un sistem de alertă de apărare aeriană, a anunțat miercuri ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, dar țara nu intenționează să livreze sisteme de arme, conform CNN.

Gantz a făcut acest anunț în timpul unei întâlniri cu ambasadorii Uniunii Europene în Israel.

"Am trimis o solicitare ucrainenilor pentru a împărtăși informații despre nevoile lor în materie de alerte de apărare aeriană. Odată ce vom obține aceste informații, vom putea ajuta la dezvoltarea unui sistem civil de alertă timpurie care să salveze vieți", a declarat Gantz.

Dar Gantz a adăugat că, deși "Israelul sprijină și este alături de Ucraina, NATO și Occident" și va continua să trimită echipamente umanitare și defensive, "Israelul nu va livra sisteme de arme Ucrainei din cauza unei serii de considerente operaționale". "Vom continua să sprijinim Ucraina în limitele noastre, așa cum am făcut-o și în trecut", a adăugat el.

Oferta Israelului de a ajuta Ucraina să dezvolte un sistem de alertă de apărare aeriană a venit "prea târziu", a declarat miercuri ambasadorul ucrainean în Israel, Evgen Korniychuk, la CNN. "Din păcate, este prea târziu. Am cerut această asistență înainte de război, dar nu poți câștiga războiul cu un sistem de alertă de apărare aeriană. Am cerut armament defensiv și ei au toate cererile noastre și niciun răspuns. Este ca atunci când te duci la piață și ceri cuiva pâinea și în loc de pâine îți dă lingura", a spus ambasadorul.

Korniychuk a declarat că astăzi Ucraina "a făcut cererea oficială pentru sistemul de apărare antirachetă", adăugând: "Am cerut același lucru în ultimele opt luni. Fie fără niciun răspuns, fie cu răspunsul nu".

"Sper că răspunsul se va schimba înainte de alegeri, dar ce ar trebui să vă spun?", a adăugat diplomatul.

Comentariile lui Gantz vin la câteva zile după ce Dmitri Medvedev, șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei și fost președinte rus, a avertizat Israelul împotriva furnizării de arme militare Ucrainei. Avertismentul lui Medvedev părea să fie un răspuns la un tweet al unui ministru al guvernului israelian care spunea că este timpul ca Israelul să ofere "ajutor militar" Ucrainei după ce Rusia a început să folosească arme de fabricație iraniană.

(sursa: Mediafax)

×