Țări precum India, Franța, Polonia și Rusia și-au avertizat cetățenii să nu călătorească în această regiune, care se află deja în tensiune din cauza războiului din Gaza, aflat acum în a șaptea lună.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că amenințarea din partea Iranului este reală și viabilă.
Armata israeliană a declarat că nu a emis noi instrucțiuni pentru civili, dar a cerut oamenilor să rămână vigilenți.
„Ieri, armata a efectuat o evaluare a situației și a aprobat planuri pentru o serie de scenarii în urma rapoartelor și declarațiilor privind un atac iranian”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt militar principal Daniel Hagari într-o declarație televizată.
Ministerul de Externe al Israelului nu a comentat rapoartele potrivit cărora unele misiuni diplomatice israeliene au fost evacuate parțial și securitatea a fost întărită.
„Răzbunarea va veni”, a scris cel mai mare cotidian din Israel, Yedioth Ahronoth. „Deocamdată, premisa este că va fi foarte curând, în următoarele zile”.
Israelul nu a revendicat responsabilitatea pentru atacul aerian din 1 aprilie, care l-a ucis pe generalul de brigadă Mohammad Reza Zahedi, un comandant de rang înalt în cadrul Forței Quds a Corpului Gărzilor Revoluționare Iraniene de peste mări, și alți șase ofițeri în timp ce participau la o întâlnire în incinta ambasadei din Damasc.
Dar liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că Israelul „trebuie să fie pedepsit și va fi” pentru o operațiune pe care a spus că a fost echivalentă cu un atac pe teritoriul iranian.
„Va fi foarte dificil pentru Iran să nu riposteze”, a declarat Raz Zimmt, cercetător principal la Institutul pentru Studii de Securitate Națională din Israel.
„Cred în continuare că Iranul nu vrea să se angajeze într-o confruntare militară directă, la scară largă, împotriva Israelului și cu siguranță nu cu Statele Unite. Dar trebuie să facă ceva”.
(sursa: Mediafax)