x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul, pregătit pentru represaliile iraniene după lovirea ambasadei: Răzbunarea va veni

Israelul, pregătit pentru represaliile iraniene după lovirea ambasadei: Răzbunarea va veni

de Redacția Jurnalul    |    13 Apr 2024   •   00:40
Israelul, pregătit pentru represaliile iraniene după lovirea ambasadei: Răzbunarea va veni
Sursa foto: Hepta

Israelul s-a pregătit vineri pentru un atac din partea Iranului sau a reprezentanților săi, pe măsură ce au crescut avertismentele privind represaliile pentru uciderea săptămâna trecută a unui ofițer de rang înalt de la ambasada Iranului din Damasc.

Țări precum India, Franța, Polonia și Rusia și-au avertizat cetățenii să nu călătorească în această regiune, care se află deja în tensiune din cauza războiului din Gaza, aflat acum în a șaptea lună.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că amenințarea din partea Iranului este reală și viabilă.

Armata israeliană a declarat că nu a emis noi instrucțiuni pentru civili, dar a cerut oamenilor să rămână vigilenți.

„Ieri, armata a efectuat o evaluare a situației și a aprobat planuri pentru o serie de scenarii în urma rapoartelor și declarațiilor privind un atac iranian”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt militar principal Daniel Hagari într-o declarație televizată.

Ministerul de Externe al Israelului nu a comentat rapoartele potrivit cărora unele misiuni diplomatice israeliene au fost evacuate parțial și securitatea a fost întărită.

„Răzbunarea va veni”, a scris cel mai mare cotidian din Israel, Yedioth Ahronoth. „Deocamdată, premisa este că va fi foarte curând, în următoarele zile”.

Israelul nu a revendicat responsabilitatea pentru atacul aerian din 1 aprilie, care l-a ucis pe generalul de brigadă Mohammad Reza Zahedi, un comandant de rang înalt în cadrul Forței Quds a Corpului Gărzilor Revoluționare Iraniene de peste mări, și alți șase ofițeri în timp ce participau la o întâlnire în incinta ambasadei din Damasc.

Dar liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că Israelul „trebuie să fie pedepsit și va fi” pentru o operațiune pe care a spus că a fost echivalentă cu un atac pe teritoriul iranian.

„Va fi foarte dificil pentru Iran să nu riposteze”, a declarat Raz Zimmt, cercetător principal la Institutul pentru Studii de Securitate Națională din Israel.

„Cred în continuare că Iranul nu vrea să se angajeze într-o confruntare militară directă, la scară largă, împotriva Israelului și cu siguranță nu cu Statele Unite. Dar trebuie să facă ceva”.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: r[zbunare iran Israel