Aproape 700.000 de persoane din regiunea italiană Pescara (centru-est) au utilizat fără să ştie, timp de trei ani, apă poluată în urma contaminării cu deşeuri industriale. Dezvăluirea acestui fapt a dus la un scandal săptămâna aceasta, relatează vineri AFP.
Vineri, guvernatorul regiunii Abruzzo, Gianni Chiodi, a asigurat totuşi că "apa nu mai este otrăvită" şi chiar are o "calitate optimă".
La originea acestor dezvăluiri se află un raport al Institutului superior pentru sănătate dat publicităţii miercuri, 26 martie.
Ancheta a fost realizată în cadrul unui proces în care compar în prezent, la Chieti (Abruzzo), 19 responsabili din grupul italian Montedison, proprietar al deşeurilor incriminate.
Din 2007, gărzile forestiere regionale şi ecologişti din secţiunea Abruzzo a WWF (Fondul mondial pentru natură) au denunţat existenţa unor puţuri infectate la marginea unei gropi de gunoi din regiune. Grupul Montedison (în prezent Edison), specializat în chimie industrială, ar fi îngropat timp de mai mulţi ani până la 250.000 de tone de deşeuri toxice şi industriale la obiectivul din Bussi sul Tirino, deschis în anii '60.
Deşeurile - rezultate în urma producerii de clor, sodă, apă de javel sau formaldehidă - s-au infiltrat şi au contaminat solul, înainte de a ajunge prin reţeaua de apă la robinetele locuitorilor din această regiune cu o populaţie de circa 1.300.000.
Potrivit cotidianului regional din Pescara "Il Centro", de acest scandal sanitar nu au fost scutite "nici şcolile, nici spitalele". Pentru moment, totuşi, niciun caz de boală nu a fost asociat în mod oficial cu apa infectată de deşeuri.
Ministrul italian al mediului Gian Luca Galletti a afirmat că scandalul din Abruzzo nu este "cu nimic comparabil" în amploare cu situaţia dintre Caserta şi Napoli, unde milioane de tone de deşeuri toxice au fost aruncate de mafia locală Camorra timp de 20 de ani.