Confruntata cu grave dificultati bugetare, Italia a decis, joi, sa retraga portavionul Garibaldi din misiunea NATO din Libia, realizand astfel o economie de peste 80 de milioane de euro, relateaza AFP.
"Am redus esential costurile in Libia - de la 142 de milioane prevazute in primul semestru, am ajuns la mai putin de 60 de milioane de euro pentru cel de-al doilea semestru", a declarat ministrul Apararii, Ignazio La Russa, la incheierea sedintei de Guvern de joi, in cursul careia a fost adoptat proiectul privind refinantarea misiunilor militare in strainatate.
"Am analizat un mecanism in care prezenta navei Garibaldi si a celor trei avioane ale sale nu mai este necesara in zona, ceea ce reprezinta si o reducere a efectivelor cu 1.000 de marinari. Aparatele vor fi inlocuite de alte avioane, stationate la baze terestre", a adaugat el, precizand ca Italia va mai retrage si o alta nava.
Portavionul Garibaldi va fi inlocuit cu o alta nava, cu capacitate mai redusa.
Italia participa cu mai multe nave la operatiunile NATO impotriva regimului de la Tripoli, pentru care a pus la dispozitie si opt avioane si sapte baze aeriene folosite de restul membrilor coalitiei.
Guvernul italian a redus si finantarea altor misiuni in strainatate, de la 811 milioane de euro in primul semestru, la 694 milioane de euro in cea de-a doua jumatate a anului.
Consiliul suprem de aparare italian - din care fac parte presedintele tarii, premierul si detinatorii principalelor portofolii - anuntase miercuri ca vrea sa efectueze "toate modificarile posibile de contingente", din cauza "unei disponibilitati reduse de resurse financiare". Partidul Liga Nordului, principalul aliat al premierului Silvio Berlusconi, cere o reducere drastica a efortului militar national, pentru reducerea costurilor.
Conform site-ului Ministerului Apararii, la 30 iunie Italia dispunea de 7.200 de militari stationati in 28 de tari, dintre care circa 4.200 se aflau in Afganistan, 1.700 in Liban si 650 in Balcani.
Guvernul a adoptat, cu o saptamana in urma, un proiect de lege de reducere a cheltuielilor cu 47 de miliarde de euro pana la sfarsitul anului 2014, pentru a realiza un echilibru bugetar si a oferi asigurari pietelor, care se tem de o contaminare prin extinderea crizei din Grecia.