x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia - Mita pentru "bobor"

Italia - Mita pentru "bobor"

de Irina Cristea    |    05 Apr 2006   •   00:00
Italia - Mita pentru "bobor"

La ultimul duel televizat dinaintea alegerilor generale, premierul italian Silvio Berlusconi a facut ce stie mai bine. Si-a lasat masca adversarul si telespectatorii.

Prim-ministrul italian, Silvio Berlusconi, a mizat pe elementul-surpriza in confruntarea televizata cu adversarul sau de centru-stanga, Romano Prodi. Destul de tensionat si nervos pe parcursul "duelului" de marti seara, el si-a luat revansa chiar in ultimele secunde ale emisiunii, cand a aruncat in lupta electorala promisiunea ca va anula impozitul pe locuinte. "Da, ati auzit bine. Vom renunta la acest impozit", a spus seful Executivului, fericit ca, prins pe ultima suta de metri, Prodi nu putea reactiona la afirmatiile sale, potrivit regulilor confruntarii televizate.

TENSIUNE. Astfel, premierul, pe care sondajele il plaseaza cu 5% in urma lui Prodi, si-a recapatat surasul sau obisnuit, la capatul unei dezbateri in care adversarul sau a avut o prestatie mai buna. Pe Berlusconi l-au si lasat nervii de cateva ori, pe parcursul celor 90 de minute. De exemplu, cand Romano Prodi a spus ca premierul "se bazeaza pe cifre asa cum se sprijina betivii de stalpii de pe strada", acesta a izbucnit. "Respectati-l pe seful Guvernului !", striga de zor Berlusconi. Intre timp, moderatorul emisiunii se straduia sa il calmeze, dar Berlu era de neoprit, cerandu-i gazdei sa il tempereze nu pe el, ci pe Prodi. "Poarta-te ca un moderator! Modereaza-l!", l-a somat premierul.

COMENTARII. Confruntarea televizata, a doua de la inceputul campaniei electorale si ultima inaintea alegerilor din 9 si 10 aprilie, s-a axat pe impozite. Berlusconi si-a acuzat adversarul ca promoveaza ura pentru proprietatea privata si ca doreste sa smulga bogatia clasei de mijloc pentru a o da clasei muncitoare. A doua zi insa, toata presa italiana vorbea numai despre promisiunea de ultim minut aruncata in lupta de premier, in conditiile in care 70%-80% dintre italieni sunt proprietari de locuinte.

"Anuntul surpriza facut de seful Guvernului a constituit atractia dezbaterii televizate", apreciaza Corriere della Sera, care considera ca cei doi candidati au incheiat seara cu un scor de egalitate. Prin decizia de a miza pe cartea impozitelor imobiliare, Silvio Berlusconi a facut "o promisiune populista", apreciaza cotidianul. In opinia publicatiei La Repubblica, dezbaterea a fost castigata de Romano Prodi.

SARCASTIC
"Premierul Berlusconi se bazeaza pe cifre asa cum se sprijina betivii de stalpii de pe strada" - Romano Prodi, liderul Opozitiei

NERVOS
"Respectati-l pe seful Guvernului! Hei! Moderatorule! Poarta-te ca un moderator! Modereaza-l! Modereaza-l!" - Silvio Berlusconi, premierul Italiei

ECHILIBRAT
"Propunerea sefului Guvernului de a elimina impozitul pe locuinte este seducatoare, deoarece aproape 20 de milioane de italieni detin o locuinta noua, iar perspectiva de a nu mai plati un impozit care in fiecare an costa mai mult de 500 de euro nu poate supara pe nimeni"La Repubblica

×
Subiecte în articol: externe berlusconi prodi