x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia: Primul studiu din UE privind efectele vaccinului în lumea reală

Italia: Primul studiu din UE privind efectele vaccinului în lumea reală

16 Mai 2021   •   21:00
Italia: Primul studiu din UE privind efectele vaccinului în lumea reală

Infecțiile cu COVID-19 la adulți de toate vârstele au scăzut cu 80% la cinci săptămâni după prima doză de vaccin Pfizer, Moderna sau AstraZeneca, potrivit unui studiu realizat în Italia, citat de Reuters.

Primul astfel de studiu realizat de o țară din Uniunea Europeană asupra impactului real al campaniei de imunizare a fost realizat de Institutul Național de Sănătate din Italia (ISS) și Ministerul Sănătății pe 13,7 milioane de persoane vaccinate la nivel național.

Oamenii de știință au început să studieze datele din ziua în care a început campania de vaccinare, pe 27 decembrie 2020, până pe 3 mai 2021.

Analiza a arătat că riscurile de infecție cu SARS-CoV-2, de spitalizare și de deces au scăzut progresiv după primele două săptămâni.

„La 35 de zile după prima doză, există o reducere cu 80% a infecțiilor, cu 90% a spitalizărilor și cu 95% a deceselor”, a spus ISS, adăugând că același tipar a fost observat atât la bărbați, cât și la femei, indiferent de varstă.

"Aceste date confirmă eficiența campaniei de vaccinare și necesitatea unei acoperiri majore în întreaga populație pentru a pune capăt stării de urgență", a declarat președintele ISS, Silvio Brusaferro.

Dintre cele aproape 14 milioane de persoane incluse în studiul italian, 95% dintre cei care au luat Pfizer și Moderna au finalizat ciclul de vaccinare, în timp ce niciunul dintre cei cărora li s-a administrat AstraZeneca nu a primit o a doua doză.

Până în prezent, Italia a urmat recomandările producătorilor, oferind o a doua doză de Pfizer la trei săptămâni după prima, o a doua doză de Moderna după patru săptămâni și o a doua doză de AstraZeneca după 12 săptămâni.

Până sâmbătă dimineață, aproximativ 8,3 milioane de italieni, sau 14% din populație, au fost complet vaccinați, în timp ce în jur de 10 milioane de persoane au primit o primă doză.

(sursa: Mediafax)

×