x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia - Romano Prodi, aproape invingator

Italia - Romano Prodi, aproape invingator

de Ana Ilie    |    20 Apr 2006   •   00:00
Italia - Romano Prodi, aproape invingator

Dupa mai mult de o saptamana in care premierul italian Silvio Berlusconi a contestat rezultatele alegerilor legislative, Curtea italiana de Casatie a decis ieri: coalitia lui Romano Prodi este invingatoare in Camera Deputatilor, iar rezultatele de la Senat vor mai intarzia cateva zile.

La noua zile dupa ce Italia era cufundata in cea mai adanca incertitudine cu privire la rezultatele alegerilor legislative, Curtea de Casatie a transat ieri problema in stil italian. La Camera Deputatilor, invingatori sunt Romano Prodi si formatiunea sa, iar la Senat rezultatele vor fi aflate abia peste cateva zile.

Pentru cei care inca mai sperau in posibila victorie a premierului Silvio Berlusconi, Curtea de Casatie a avut vesti proaste. La Camera Deputatilor, formatiunea "profesorului" Prodi a obtinut un avans de 24.755 de voturi. Curtea a atribuit 19.002.598 de voturi Uniunii lui Romano Prodi, fata de 18.977.843 de voturi "Casei Libertatilor", condusa de Silvio Berlusconi. In plus, Curtea a respins contestatia depusa la mijlocul saptamanii de fostul ministru al Reformelor, Roberto Calderoli, acordand definitiv coalitiei lui Prodi cele 45.000 de voturi ale "Ligii pentru Alianta Lombarda". Curtea a estimat ca faptul ca acest partid regional nu a prezentat candidati decat intr-o circumscriptie nu inseamna ca voturile sale nu trebuie numarate ca apartinand unei aliante nationale. Dupa ce au fost confirmate de Curtea de Casatie, rezultatele alegerilor nu mai pot fi contestate decat dupa reunirea Camerei Deputatilor si a comisiei sale electorale.

SUSPANS. In acelasi timp, pentru Senat, Curtea de Casatie va mai intarzia cateva zile cu rezultatele. Conform cifrelor initiale date publicitatii saptamana trecuta de Ministerul de Interne, formatiunea de stanga a obtinut 158 din cele 315 locuri din Senat, fata de cele 156 obtinute de gruparea lui Berlusconi.

"Aceasta chestiune electorala s-a terminat, in sfarsit. Italienii nu mai au dubii cu privire la victoria noastra", a jubilat Prodi dupa aflarea rezultatelor de la Camera.

×
Subiecte în articol: externe curtea prodi romano prodi