x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia s-a cutremurat de 417 de ori în ultimele zece zile

Italia s-a cutremurat de 417 de ori în ultimele zece zile

29 Mai 2012   •   11:45
Italia s-a cutremurat de 417 de ori în ultimele zece zile

De zece zile, Italia a inregistrat numeroase cutremure sau replici ale seismului din 20 mai, al carui epicentru a fost localizat in apropiare de Ferrara. In total 417 cutremure au fost inregistrate pana luni, dintre care trei cu o magnitudine de peste 5, anunta AFP.

Potrivit Institutului national de geofizica si vulcanologie, cutremurul din aceasta dimineata, care a avut magnitudinea de 5,8, s-a produs la ora 07:00 GMT (10:00, ora Romaniei), la o adancime cuprinsa intre cinci si zece kilometri. Seismul a fost resimtit in toata zona central-nordica a Italiei, de la Bolzano, in apropiere de frontiera cu Austria, pana la Milano si Toscana.

In urma cutremurului, 11 persoane si-au pierdut viata. In localitatea Mirandola numeroase biserici au fost grav avariate si multe cladiri deja afectate de seismul din 20 mai s-au prabusit. In Bologna, circulatia trenurilor a fost intrerupta catre Verona, Milano, Mantova si Modena, au anuntat caile ferate italiene.

Mai multe scoli si cladiri publice au fost evacuate pana in Val d'Aosta (nord-vest), la frontiera cu Franta, iar numeroase persoane au iesit pe strazi. Momente de panica au fost inregistrate si la Venetia, unde o statuie a cazut atingand usor o persoana, in apropiere de Piazzale Roma, in apropierea garii.

Centralele telefonice ale pompierilor si protectiei civile au fost asaltate de apeluri, iar comunicatiile au fost perturbate in orele de dupa cutremur. Ca masura de precautie, cei 3.000 de angajati au uzinei Ferrari din apropiere de Modena au fost trimisi acasa pentru restul zilei.

Presedintele republicii, Giorgio Napolitano, si-a exprimat solidaritatea cu populatia afectata in timp ce Protectia civila a organizat o celula de criza pentru a gestiona situatia.

In Emilia-Romagna (regiunea in care se afla Modena si Ferrara), 7.000 de persoane sunt asistate de aproximativ 1.400 de membri ai echipelor de salvare si 89 de centre au fost instalate in scoli, terenuri de sport sau hoteluri.

In urma cutremurului din 20 mai, Guvernul a proclamat stare de catastrofa naturala pentru aceasta regiune si a alocat 50 de milioane de euro pentru primele operatiuni de asistenta in aceasta zona.

×