x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia se teme de un val de imigranţi din Libia

Italia se teme de un val de imigranţi din Libia

23 Feb 2011   •   10:02

Italia se teme că între 200.000 şi 300.000 de imigranţi ar putea veni în Italia din Libia, potrivit unuia dintre scenariile analizate marţi seara în cadrul unei reuniuni ministeriale convocate de premierul Silvio Berlusconi, care a avut o convorbire prin telefon cu Muammar Kadhafi, relatează AFP.

Palatul Chigi, sediul preşedinţiei Consiliului, a anunţat această conversaţie cu liderul Jamahiriya libiene, fără alte precizări.

Potrivit agenţiei Ansa, în cursul acestei conversaţii care a durat aproximativ 20 de minute după intervenţia televizată a liderului libian, Berlusconi a reafirmat necesitatea unei soluţii paşnice sub semnul moderaţiei pentru a evita ca situaţia să degenereze în război civil.

În faţa acestei perspective, Roma se teme de un aflux masiv de imigranţi ilegali. Italia a încheiat un acord cu Tripoli în 2008 care a permis, potrivit autorităţilor italiene, reducerea cu peste 90 la sută din debarcările clandestine.

Potrivit unuia dintre scenariile analizate marţi seara, ar exista riscul ajungerii a până la 200.000-300.000 de imigranţi în Italia.

Pentru a face faţă unui eventual val de imigranţi, Italia a ordonat luni seara o creştere a stării de alertă a bazelor sale militare aeriene şi a decis să trimită două fregate în canalul Siciliei, care separă ţara de coastele libiene.

La încheierea reuniunii, ministrul Apărării Ignazio La Russa a anunţat înfiinţarea unei celule de criză permanente referitoare la Libia.

"Este necesar ca Europa să intervină (...) acest lucru priveşte toată Europa: este de neimaginat ca noi să fim singurii care se confruntă" cu această problemă, a adăugat el. "Sunt 2,5 milioane de străini în Libia şi deci ar putea fi probleme cu un aflux de imigranţi", a adăugat el.

"Preşedintele Consiliului este foarte îngrijorat în privinţa a ceea ce se întâmplă în Italia", a declarat el.

De altfel, mai multe nave ale Marinei italiene sunt în drum spre Libia. Acestea ar putea fi folosite la repatrierea cetăţenilor italieni.

Marţi, aproximativ 400 de italieni au fost repatriaţia la bordul a două avioane de linie, în timp ce numărul cetăţenilor italieni care locuiesc în Libia este evaluat la 1.500.

Reuniunea la care au participat şeful Guvernului şi şase miniştri a avut ca scop modalităţile de a face faţă consecinţelor economice ale acestei crize, Italia fiind principalul partener comercial al Libiei.

Una din consecinţe a fost că ENI a anunţat că furnizarea de gaz libian prin gazoductul Greenstream, care leagă Libia de Italia, a fost suspendat din cauza violenţelor. Totuşi, gigantul petrolier şi gazier italian precum şi Guvernul au dat asigurări că această întrerupere nu va pune în pericol aprovizionarea ţării.

Cu rezervele sale actuale, Italia ar putea rezista până în iulie, potrivit unor surse ministeriale.

La bursa din Milano, situaţia din Libia a continuat marţi să influenţeze cursul unor companii italiene (foarte prezente în această ţară sau al căror acţionar este Tripoli), în special grupul petrolier ENI, banca UniCredit şi grupul de construcţii Impregilo.

Liderul asociaţiei patronilor italieni, Emma Marcegaglia, a cerut, marţi, Guvernului să "ia poziţie" şi să apere interesele întreprinderilor din Peninsulă.

Legăturile economice între Italia şi Libia au devenit strânse în 2008, odată cu semnarea unui acord istoric în cadrul căruia Roma a promis să plătească cinci miliarde de dolari timp de 25 de ani Libiei, ca despăgubiri pentru perioada colonialistă.

Companiile italiene au obţinut apoi numeroase contracte în Libia, în timp ce Tripoli şi-a consolidat poziţia în capitalul companiilor italiene graţie "petrodolarilor" săi.

×