x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iubirile preşedinţilor francezi

Iubirile preşedinţilor francezi

de Marina Constantinescu    |    10 Ian 2014   •   19:43
Iubirile preşedinţilor francezi

De la Charles de Gaulle, al cărui nume rămâne pe veci legal de cea pe care francezii o numeau cu afecţiune “Tante Yvonne”, la Francois Hollande, a cărui viaţă amoroasă deocamdată presupusă face acum prima pagină a ziarelor, iată câteva precedente din viaţa privată şi amoroasă a preşedinţilor celei de-a V-a Republici.

Scandalul Markovic
După mandatul generalului de Gaulle, în care simpla evocare a oricărei escapade amoroase părea de neconceput, succesorul său, Georges Pompidou, a fost nevoit să se confrunte, în 1968, cu zvonurile privind scandalul Markovic, scrie 7sur7.be.
Zvonurile – total nefondate – erau că un fost bodyguard de-ai lui Alain Delon, Stephane Markovic, ar fi fost asasinat pentru că a fost martorul unor serate libertine de care Claude Pompidou nu ar fi fost străin. Un scandal despre care avea să mărturisească mai târziu soţia fostului preşedinte, potrivit căreia întreaga lor viaţă ar fi fost otrăvită de acest subiect.

VGE, fustangiul
O dată cu Valery Giscard d’Estaing viaţa privată şi amoroasă a şefilor de stat a pătruns cu brutalitate în viaţa politică. Acestuia i se atribuie numeroase aventuri, printre care şi cea cu fotografa Marie-Laure de Decker.
Scandalul camionului cu lapte este celebru. A fost dezvăluit în septembrie 1974 de revista Canard Enchaine: poliţia şi pompierii fuseseră chemaţi, dimineaţa devreme, la locul unui accident, unde Valery Giscard d’Estaing, aflat în compania unei actriţe celebre, percutase o camionetă care transporta lapte.

Însăşi Lady Di?
După ce şi-a încheiat mandatul la Elysee, VGE însuşi a evocat în cărţile sale aventurile sale feminine, lăsând chiar să se înţeleagă că Lady Diana, pe atunci soţia Prinţului Charles al Angliei,  n-a rămas chiar insensibilă la şarmul lui. În cele din urmă a dezminţit, în septembrie 2009, orice legătură cu prinţesa, pentru a tăia din scurt “macaroana” amatorilor de bârfe.

Fiica secretă a preşedintelui
Dezvăluirea cea mai senzaţională referitoare la viaţa amoroasă a unui preşedinte francez a intervenit după câţiva ani, în timpul preşedinţiei lui Francois Mitterrand (1981-1995).
După ce zvonuri privind viaţa sa dublă au apărut şi circulat cu insistenţă timp de mai mulţi ani în cercurile politico-mediatice, săptămânalul Paris-Match a publicat, la 3 noiembrie 1994, fotografiile unei tinere care semăna puternic cu preşedintele. Ea a fost prezentată drept fiica sa naturală. Evident, au apărut şi informaţii despre familia acesteia, iar la înmormântarea lui Mitterrand, în ianuarie 1996, ambele familii, Mitterrand şi Pingeot, au fost alături.

Chirac şi “5 minute de duş incluse”
Când Jacques Chirac a devenit preşedinte în 1995, reputaţia sa în materie amoroasă era deja cunoscută. Anturajul său profesional şi feminin i-a lipit ştampila de “5 minute de duş incluse”.
Într-o carte-interviu cu Pierre Pean, în 2007, Jacques Chirac a declarat că nu a detestat femeile. “Dar nu am abuzat de asta”, a adăugat el, apreciind drept exagerate cuvintele soţiei sale, Bernadette, potrivit căreia, “la el, treaba cu femeile o ia razna”.

Sarkozy:”Cu Carla e treabă serioasă”
Când Nicolas Sarkozy a ajuns la Preşedinţie, în 2007, presa de scandal a fost tare fericită: aerul absent al soţiei sale Cecilia (a doua sa soţie) încă din seara victoriei, în Place de la Concorde, s-a soldat câteva luni mai târziu (septembrie 2007) cu divorţul celor doi.
Cu puţin înaintea Crăciunului, în acelaşi an, presa publică fotografii făcute la Disneyland, în apropiere de Paris, cu Nicolas Sarkozy şi fostul manechin şi cântăreaţă, Carla Bruni. La scurt timp după aceea, a venit un concediu foarte mediatizat al celor doi în Iordania şi în Egipt, pentru ca apoi să urmeze mărturisirea prezidenţială în plină conferinţă de presă, în ianuarie 2008:”Cu Carla e treabă serioasă”.

Hollande, prins la actriţă
Acum, Francois Hollande deplânge atingerile aduse respectării vieţii sale private şi intenţionează să acţioneze în justiţie publicaţia Closer, care a dezvăluit legătura sa cu o actriţă franceză.
Revista scrie, cu fotografii ca susţinere, că în jurul Anului Nou, şeful statului, cu casca pe cap, a venit cu scooterul la actriţă acasă, în apartamentul căreia obişnuieşte să-şi petreacă nopţile. Nicio fotografie nu-i arată împreună pe cei doi, se vede un bărbat purtând cască intrând într-o clădire din arondismentul 8 al Parisului. Şeful statului ar fi fost identificat după pantofi şi una dintre gărzile sale de corp.
Preşedinele a intervenit încă de vineri dimineaţă, scrie Les Echos. Exprimându-se în nume propriu, el a deplâns profund atingerile aduse respectării vieţii private, fără a dezminţi ceva.
După ce a decis să o dezvăluie pe femeia pe care preşedintele o iubeşte în secret, directoarea redacţiei Closer a declarat pentru Europe 1 că nu trebuie dramatizat acest subiect. “Este un preşedinte normal, care iubeşte”, a afirmat ea.

Momentul e prost
Rămâne de văzut dacă această poveste va avea un impact asupra opiniei publice şi vreo repercusiune asupra lui Hollande. Căci pică într-un moment prost pentru el, riscând să paraziteze ofensiva politică a preşedintelui la început de an şi mai ales conferinţa sa de presă de marţi.
Povestea lui Hollande reaminteşte de dificultăţile întâmpinate de Nicolas Sarkozy, când a cunoscut-o pe Carla Bruni, scrie Les Echos. Cu o diferenţă. În decembrie 2007, şeful statului însuşi a oficializat relaţia sa cu cântăreaţa şi manechina Bruni, afişându-se cu ea la Disneyland Paris. De câteva săptămâni deja, avea de-a face cu zvonuri din ce în ce mai insistente privind viaţa sa sentimentală. În fiecare săptămână, Palatul Elysee era constrâns să răspundă unor întrebări pe această temă la conferinţele de presă, dar de fiecare dată presa primea acelaşi răspuns: “Fără comentarii”.
Nicolas Sarkozy a anunţat în toamnă separarea sa prin acordul părţilor de soţia sa, Cecilia, o premieră pentru un preşedinte în exerciţiu.


×