x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iulia Timoşenko anunţă că va contesta condamnarea în justiţia europeană

Iulia Timoşenko anunţă că va contesta condamnarea în justiţia europeană

de Marina Constantinoiu    |    11 Oct 2011   •   14:48

Opozanta ucraineana Iulia Timosenko, fost premier, condamnata marti la sapte ani de inchisoare de un tribunal din Kiev, a anuntat ca va contesta sentinta in justitia europeana si a facut apel la lupta impotriva autoritarismului in Ucraina, relateaza AFP.

"Ne vom lupta pentru a ne apara reputatia in fata instantelor europene. Trebuie sa fim puternici si sa protejam Ucraina de autoritarism si de absenta libertatii", a declarat ea, dupa citirea verdictului.

Iulia Timosenko a fost gasita vinovata de abuz de putere, de un tribunal din Kiev, si condamnata la sapte ani de inchisoare, a anuntat anterior judecatorul Rodion Kireev.

"Tribunalul a decis sa o declare pe Iulia Volodimirovna Timosenko vinovata si sa o condamne la sapte ani de inchisoare", a notat judecatorul in sentinta sa, care ii interzice de asemenea opozantei sa exercite functii oficiale timp de trei ani. "In ianuarie 2009, Iulia Timosenko, fiind prim-ministru si-a folosit autoritatea si prerogativele in scopuri infractionale, comitand acte care depasesc clar drepturile si autoritatea sa", a afirmat anterior judecatorul Rodion Kireev. Magistratul a subliniat ca aceste acorduri au costat scump compania publica ucraineana de hidrocarburi Naftogaz. "Aceste acorduri au avut consecinte dure pentru Naftogaz, (pierderi) de 1,5 miliarde de grivne", echivalentul a circa 190 de milioane de dolari, a declarat el.

Aflata in arest preventiv de la 5 august, Timosenko a fost judecata pentru ca a semnat in 2009, fara autorizarea Guvernului pe care il conducea, acorduri cu Rusia in domeniul gazelor, considerate defavorabile Ucrainei.

Aceste contracte au pus capat unui conflict intre Kiev si Moscova, care a perturbat grav aprovizionarile cu gaz rusesc ale Uniunii Europene.

Parchetul a cerut sapte ani de inchisoare impotriva Iuliei Timosenko, in timp ce apararea a pledat pentru eliberarea ei, denuntand un proces "politic" si absenta unui delict.

Uniunea Europeana, cu care Ucraina spera sa semneze un acord de asociere, a criticat in mod repetat aceste acuzatii si a avertizat ca o condamnare a opozantei ar avea consecinte negative asupra relatiilor dintre Kiev si UE. Uniunea Europeana este "profund dezamagita" si daca situatia nu se amelioreaza acest lucru risca sa aiba "consecinte importante", in special in raport cu incheierea acordului de asociere UE-Ucraina, aflat in curs de negociere, a declarat Inaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.

La randul sau, Consiliul Europei a criticat condamnarea la sapte ani de inchisoare a fostului premier Iulia Timosenko, apreciind ca "deciziile politice trebuie analizate de Parlament, nu de tribunale".

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, si-a exprimat speranta ca procedura de revizuire a Codului Penal din Ucraina, evocata de presedintele Viktor Ianukovici, "va face astfel de procese imposibile pe viitor".

Organizatia pentru apararea drepturilor omului Amnesty International a denuntat, la randul sau, condamnarea Iuliei Timosenko, calificand-o drept "motivata politic' si cerand eliberarea imediata a celei ce a fost simbolul Revolutiei Portocalii din 2004. "Procesul Iuliei Timosenko scoate in evidenta problemele sistemice din cadrul sistemului judiciar din Ucraina si maniera in care acest proces s-a desfasurat permite sa se exprime dubii in legatura cu independenta justitiei in aceasta fosta republica sovietica, a declarat directorul adjunct al organizatiei, John Dalhuison. "Acuzatiile care i se aduc nu sunt considerate ca infractiuni in plan international. Sunt tentative de a declara ilegale deciziile pe care ea le-a luat in timp ce-si exercita mandatul', a adaugat Amnesty International.

Pe de alta parte, Rusia a denuntat caracterul antirus al procesului in care a fost judecata Timosenko. "Nu puteam sa nu subliniem caracterul vadit antirus al intregii afaceri', a declarat Ministerul rus de Externe intr-un comunicat citat de France Presse. "Acuzand-o pe Iulia Timosenko de abuz de putere la incheierea contractelor de livrare a gazelor rusesti in 2009, tribunalul Pecerski a ignorat faptul ca aceste contracte au fost incheiate in conformitate cu legislatia rusa, ucraineana si internationala', a subliniat MAE rus. "In esenta, Iulia Timosenko a fost judecata pentru niste contracte valabile juridic intre Gazprom si Naftogaz, care sunt in vigoare si pe care nimeni nu le-a invalidat', potrivit aceleiasi surse. "Acordurile trebuie puse in practica', concluzioneaza diplomatia rusa.

Presedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a declarat ca intelege ingrijorarile UE exprimate dupa condamnarea Iuliei Timosenko, subliniind, totodata, ca sentinta nu este definitiva, aceasta avand dreptul la recurs. "Este, fara indoiala, un caz regretabil care impiedica integrarea europeana a Ucrainei. El suscita ingrijorarile UE si noi intelegem de ce', a spus el, adaugand ca Timosenko se poate adresa Curtii de Apel.

×