x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iurie Leancă, la BBC: "Eurointegrarea Moldovei va aduce stabilitate şi securitate în sud-estul Europei"

Iurie Leancă, la BBC: "Eurointegrarea Moldovei va aduce stabilitate şi securitate în sud-estul Europei"

30 Iul 2014   •   14:11
Iurie Leancă, la BBC: "Eurointegrarea Moldovei va aduce stabilitate şi securitate în sud-estul Europei"

"Integrarea europeană a Republicii Moldova va aduce stabilitate şi securitate în sud-estul Europei”. Prim-ministrul Iurie Leancă a făcut această declaraţie într-un interviu oferit lui Stephen Sackur, moderatorul emisiunii HARDtalk de la BBC World News, transmite UNIMEDIA.

Potrivit premierului, integrarea europeană a Republicii Moldova va îmbunătăţi starea de lucruri din regiune, iar cetățenii au demonstrat că sunt pregătiți să se integreze în Uniunea Europeană.

"Integrarea Europeană a Republicii Moldova, o ţară mică și cu o populaţie puţin numeroasă, va aduce o mai mare stabilitate şi securitate în sud-estul Europei. Cetățenii noștri beneficiază deja de liberalizarea regimului de vize şi nu fac abuz de această facilitate, aşa cum se aşteptau unii. Totodată, migranţii moldoveni sunt respectaţi în ţările în care muncesc. Astfel, poporul Republicii Moldova a demonstrat deja că este pregătit pentru integrarea europeană", a menţionat prim-ministrul.

Iurie Leancă a precizat că Republica Moldova va continua să aplice reformele pentru a înainta în parcursul său european.

"entru noi nu există alternativă. Avansarea în parcursul european este cea mai bună cale de dezvoltare a Republicii Moldova. Dobândirea statutului de ţară-candidat la aderare înseamnă o ireversibilitate în edificarea democraţiei. Totodată, vreau să subliniez că pentru aceasta nu este nevoie să fie modificat statutul de neutralitate al ţării", a declarat şeful Cabinetului de miniştri.

Referindu-se la tragicele evenimente din Ucraina, Iurie Leancă a afirmat că acestea demonstrează o dată în plus cât de fragilă este arhitectura securităţii în regiune.

Premierul a mai subliniat că Republica Moldova este interesată să îşi dezvolte relaţiile cu Federaţia Rusă în cadrul unui dialog de pe poziţii egale.

"În secolul XXI, Republica Moldova - de rând cu Belarus, Ucraina, Kazahstan şi Federaţia Rusă - este subiect egal al dreptului internaţional. Şi Federaţia Rusă, şi Uniunea Europeană, SUA şi China au interesul lor legitim faţă de Republica Moldova. Diferenţa constă în felul în care îţi urmezi aceste interese. Vrem să dezvoltăm un dialog activ cu Federaţia Rusă, să sporim schimburile comerciale. Suntem convinşi că integrarea europeană va transforma Moldova într-un stat mai stabil şi previzibil, ceea ce este bine pentru relaţiile noastre nu numai cu Vestul, ci şi cu Estul", a conchis prim-ministrul.

×