x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Izmenele care răvăşesc America.

Izmenele care răvăşesc America.

de Sînziana Stancu    |    07 Iun 2011   •   21:00
Izmenele care răvăşesc America.

Placa veche cu indecente care mai de care mai scandaloase fie scoase de la naftalina, fie de actualitate nu s-a uzat. De data aceasta, protagonistul este un congresman democrat, care n-a avut altceva mai bun de facut decat sa se expuna pe Twitter, cu cateva fotografii obscene. Anthony Weiner (foto), reprezentantul democrat al statului New York, si-a facut mea culpa cu lacrimi in ochi, spunand ca a trimis in gluma unor femei pe care le cunoscuse prin reteaua de so­cializare cateva fotografii in care el aparea in lenjerie intima sau isi arata bustul gol.

'Cand mi-am dat seama ca am postat fotografia (cea in izmene – n.r.) pe Twitter, am intrat in panica si am retras-o, afirmand ca mi-a fost spart contul. Am continuat sa sustin aceasta versiune, dar mi-am dat seama ca a fost o imensa eroare', a recunoscut luni Weiner, cu vocea sugrumata, in fata presei venite la un hotel din New York, unde congresmanul a facut aceste declaratii. Acum aproape o saptamana, infama fotografie era 'divulgata' de o femeie de 21 de ani, Gennette Cordova, din Seattle, care spusese ca o primise prin contul de Twitter al unui congresman.

Cu toate ca s-a acoperit de rusine, Weiner nu se retrage din cursa pentru Primaria New York-ului. 'Nu voi demisiona. Am spus clar ca imi voi asuma responsabilitatea', a tinut sa precizeze el in fata presei. Weiner este considerat – sau cel putin era pana acum – una dintre marile sanse ale democratilor la viitoarele alegeri municipale din New York. El a mai recunoscut ca s-a dedat, cu alte ocazii, 'mai multor conversatii inadecvate pe Twitter, Facebook, e-mail si, ocazional, chiar si prin telefon cu femei' pe care le cunoscuse online. A spus de asemenea ca sotia lui, Huma Abedin, de 34 de ani, care face parte din echipa secretarului de stat american Hillary Clinton, nu a stiut nici ea de 'noua versiune' a faptelor pana luni, cand el a facut-o publica. Weiner i-a cerut iertare de mai multe ori, dar ea inca 'este nemultumita' dupa tot scandalul.

Totusi, Weiner spune ca nu vor divorta. Huma a varsat lacrimi toata saptamana cand s-a vazut umilita de presa care a publicat toate amanuntele scandalului. Mai mult ca sigur ca a fost sfatuita, din propria experienta (scandalul Monica Lewinsky – n.r.), chiar de Hillary Clinton, pentru care lucreaza de ani buni, cum sa reziste in asemenea scandaluri. Culmea ironiei este ca acum 11 luni, cand Huma si Anthony s-au casatorit, au fost 'nasiti' chiar de sotii Clinton, la ceremonia nuptiala din Long Island. Cand a toastat in cinstea miresei, Bill Clinton a spus ca Huma este 'ca o fiica' pentru el si Hillary.

Suparata este si Nancy Pelosi, li­derul minoritatii democrate din Ca­mera Reprezentantilor, cu care se sfatuise inaintea conferintei de presa de luni. Dupa conferinta, Pelosi a publicat un comunicat prin care cere o ancheta in urma careia sa se stabileasca daca Weiner a incalcat normele de etica a Camerei Repre­zentantilor.

Scandalul pare insa departe de a se fi sfarsit, pentru ca unele dintre femeile cu care a socializat online au inceput sa dea detalii cam stanjenitoare pentru Weiner despre conversatiile si avansurile pe care el le-a facut lor.

Weiner, al carui nume se pronunta in engleza ca si crenvurstii de hot-dog si care este sinonim cu 'penis', este in continuare tinta comentariilor si atacurilor sarcastice ale ziaristilor care, in virtutea puritanismului national, nu iarta si nu uita asemenea scandaluri, mai ales cand vine vorba despre politicieni.

×
Subiecte în articol: externe