Japonia are în vedere reţinerea unor solicitanţi de azil odată ce vizele lor expiră în încercarea de a opri ceea ce Tokyo numeşte "un abuz asupra sistemului său de refugiaţi", atrăgând critici din partea avocaţilor care spun că astfel de măsuri încalcă drepturile omului, relatează vineri Reuters.
Studenţi aflaţi în schimb de experienţă şi stagiari străini care solicită azil ar putea fi reţinuţi în centre de detenţie pentru imigranţi odată ce vizele lor expiră, a declarat Yasuhiro Hishida, un oficial al Ministerului Justiţiei japonez.
În prezent, persoanele cu vize valabile care solicită drept de azil primesc un permis de şase luni care poate fi prelungit şi care le permite să rămână şi să lucreze în Japonia în timp ce solicitările lor sunt procesate.
Noile măsuri sunt avute în vedere după ce solicitările de azil au atins un număr record anul trecut.
Oficialul nipon a afirmat că mulţi solicitanţi de locuri de muncă doresc să obţină azil pentru a primi permise de muncă.
"Străinii care vor să lucreze în Japonia află că li se permite să muncească în timp ce solicitările de azil sunt revizuite iar acest lucru a dus la creşterea utilizării abuzive a sistemului de refugiaţi", a spus Hishida.
Avocatul Chie Komai, specializat în cazuri legate de imigraţie, a afirmat că măsura îi afectează pe solicitanţii care solicită în mod legal azil.
"Sunt studenţi aflaţi în schimb de experienţă a căror activitate politică în Japonia face periculoasă întoarcerea lor acasă şi cei care studiază în Japonia aşteptând ca pericolul persecuţiei să scadă", a mai spus Komai.
În 2016, un număr record de 10.901 de persoane din ţări precum Indonezia, Nepal şi Filipine au solicitat azil în Japonia, potrivit datelor oferite de Ministerul Justiţiei. Guvernul nipon a acceptat doar 28.
Sursa: www.agerpres.ro