x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Japonia trimite forțe militare în Orientul Mijlociu pentru securizarea căilor maritime

Japonia trimite forțe militare în Orientul Mijlociu pentru securizarea căilor maritime

27 Dec 2019   •   13:15
Japonia trimite forțe militare în Orientul Mijlociu pentru securizarea căilor maritime

Japonia va trimite o navă militară şi două avioane de patrulă pentru a contribui la protejarea căilor maritime în Orientul Mijlociu, de importanţă strategică pentru transportul petrolului, fără a se alătura totuşi unei coaliţii conduse de Statele Unite în regiune, a anunţat guvernul nipon.

Vor fi trimise un distrugător şi câteva aeronave de patrulă maritimă P-3C, a precizat vineri purtătorul de cuvânt al executivului japonez, Yoshihide Suga.
"Aceasta este o misiune care vizează garantarea păcii şi stabilităţii în Orientul Mijlociu precum şi asigurarea securităţii navelor care efectuează un transport pentru Japonia", a subliniat Yoshihide Suga, menţionând că 90% din importurile de petrol ale ţării sale provin din regiune.

Această decizie survine după atacurile din acest an împotriva unor petroliere în Golf, între care o navă japoneză, precum şi împotriva unor instalaţii petroliere saudite.
Washingtonul, alături de alte state occidentale şi Arabia Saudită acuză Teheranul de aceste atacuri, care neagă orice implicare.

Tensiunile în Orientul Mijlociu s-au accentuat de la începutul acestui an. Iranul a fost acuzat că a minat mai multe petroliere în largul Arabiei Saudite şi al Emiratelor Arabe Unite şi ulterior că a atacat sau sechestrat nave în apropierea strâmtorii Ormuz.

Activităţile de patrulare ale forţelor japoneze nu se vor desfăşura în această strâmtoare care este tranzitată de o mare parte a petrolului din întreaga lume şi în care acţionează o coaliţie condusă de SUA, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

AGERPRES

×