x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jenant. Un raport oficial îi declară pe politicienii israelieni "inabili”. Aceştia sunt acuzaţi că discreditează statutul internaţional al ţării

Jenant. Un raport oficial îi declară pe politicienii israelieni "inabili”. Aceştia sunt acuzaţi că discreditează statutul internaţional al ţării

de Marina Constantinescu    |    05 Noi 2012   •   17:20
Jenant. Un raport oficial îi declară pe politicienii israelieni "inabili”. Aceştia sunt acuzaţi că discreditează statutul internaţional al ţării
Sursa foto: GALI TIBBON/AFP

Un raport intern al Ministerului israelian de Externe afirmă că acţiunile întreprinse de către politicieni şi oficiali israelieni discreditează statutul internaţional al statului evreu, a dezvăluit duminică cotidianul Maariv, relatează AFP.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Yigal Palmor, a confirmat pentru AFP existenţa acestui raport, care cuprinde 40 de pagini, fără să-i dezvăluie conţinutul.

Negocieri îngheţate de doi ani
Cotidianul citează un document al noului departament însărcinat cu examinarea răspunsurilor care trebuie date campaniilor internaţionale împotriva ocupării teritoriilor palestiniene, politicii de colonizare şi altor aspecte pe care Israelul le califică drept tentative de "delegitimare" a statului evreu. "Nu există nicio îndoială că o gestionare serioasă a procesului de pace va limita efectele diferitelor campanii antiisraeliene", afirmă documentul, făcând referire la faptul că negocierile de pace cu palestinienii sunt îngheţate de doi ani. "Am devenit o ţintă uşoară care nu reuşeşte să formuleze un plan cuprinzător şi care este obligată să răspundă la planurile altora", se mai arată în respectivul raport.

Poziţionare
Documentul mai subliniază că sprijinul internaţional pentru cererea palestinienilor de a obţine un statut de ne-membru al ONU, la care Israelul şi Statele Unite se opun, nu ar trebui neapărat să fie considerat ostil. "Recunoaşterea iniţiativei palestiniene nu ar trebui neapărat să fie considerată ca un act de delegitimare", subliniază raportul redactat în iulie de către D. J. Schneeweiss, care, în prezent, este consul general la Toronto, Canada. "Cel mai deranjant este că tot felul de oameni din cadrul sistemului guvernamental vorbesc despre problema legitimării fără să o înţeleagă, iar această ingerinţă provoacă daune", a spus Palmor pentru AFP.

De asemenea, purtătorul de cuvânt a anunţat că raportul "conchide că tot felul de oameni care se ocupă de această problemă, fie din Ministerul Informaţiei, fie din Ministerul de Afaceri Strategice sau al Armatei, nu au nicio idee despre ce vorbesc". "A fost foarte curajos să o spună", a continuat Palmor, subliniind că raportul "nu exprimă poziţia Ministerului de Externe. Acest lucru dă de gândit".

×
Subiecte în articol: Israel