x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jens Stoltenberg: NATO activează Forţa de reacţie pentru a riposta la orice situaţie de "urgenţă"

Jens Stoltenberg: NATO activează Forţa de reacţie pentru a riposta la orice situaţie de "urgenţă"

25 Feb 2022   •   20:34
Jens Stoltenberg: NATO activează Forţa de reacţie pentru a riposta la orice situaţie de "urgenţă"
Sursa foto: Hepta

Alianţa Nord-Atlantică a activat Forţa de Reacţie, pentru a putea răspunde oricărei urgenţe, a declarat vineri seară secretarul general Jens Stoltenberg, cerând Rusiei să înceteze "războiul fără sens" din Ucraina.

Într-o conferinţă de presă la Bruxelles, Stoltenberg a spus că Rusia încearcă să înlăture guvernul de la Kiev.

"Ieri, statele membre NATO şi-au activat planurile de apărare şi, în consecinţă, mobilizăm elemente ale Forţei NATO de reacţie la nivel terestru, aerian şi maritim pentru a ne consolida şi mai mult poziţia şi a reacţiona rapid la orice urgenţă", a declarat Jens Stoltenberg, după summitul Alianţei Nord-Atlantice, desfăşurat prin videoconferinţă.

"Nu trebuie să existe niciun spaţiu pentru calcule greşite sau neînţelegeri. Vom face tot ce trebuie pentru a proteja şi a apăra fiecare stat membru şi fiecare centimetru de teritoriu NATO", a subliniat Jens Stoltenberg, potrivit site-ului Politico.eu.

Potrivit declaraţiei publicate la finalul summitului, şefii de stat ai ţărilor membre NATO au convenit să continue să ia toate măsurile şi deciziile necesare pentru a asigura securitatea şi apărarea tuturor aliaţilor.

 

NATO cere Rusiei să înceteze "imediat" operaţiunea militară din Ucraina

Alianţa Nord-Atlantică cere Rusiei, cu ocazia reuniunii liderilor statelor membre, să oprească "imediat" operaţiunea militară în Ucraina, "cea mai gravă ameninţare de securitate din ultimele decenii", şi anunţă continuarea acţiunilor de consolidare a apărării flancului estic.

"Ne-am reunit astăzi pentru a discuta despre cea mai gravă ameninţare de securitate în spaţiul euro-atlantic din ultimele decenii. Condamnăm în cei mai puternici termeni posibili invazia de amploare a Rusiei în Ucraina, facilitată de Belarus. Cerem Rusiei să înceteze imediat atacul militar, să îşi retragă toate forţele din Ucraina şi să se întoarcă de pe calea agresiunii", arată Declaraţia liderilor statelor NATO, vizualizată de MEDIAFAX.

NATO consideră că Rusia poartă "întreaga responsabilitate pentru acest conflict", deoarece a "respins calea diplomaţiei".

"În contextul acţiunilor Rusiei, vom produce toate consecinţele necesare pentru postura NATO în sensul descurajării militare şi apărării. Aliaţii au avut astăzi consultări în virtutea Articolului 4 al Tratatului de la Washington. Vom continua să luăm măsurile şi deciziile necesare pentru garantarea securităţii şi apărării tuturor statelor membre. Am desfăşurat forţe terestre şi aeriene defensive în partea de est a Alianţei, precum şi capabilităţi maritime. Am activat planurile NATO de apărare pentru a fi pregătiţi să răspundem la o serie de urgenţe şi pentru a securiza teritoriul Alianţei, inclusiv prin implicarea forţelor de reacţie. Acum, efectuăm transferuri suplimentare de forţe semnificative spre partea de est a Alianţei. (...) Măsurile noastre rămân preventive, proporţionate şi nu au rolul de a genera tensiuni. Angajamentul nostru faţă de Articolul 5 al Tratatului de la Washington rămâne ferm. Suntem uniţi în protejarea şi apărarea tuturor statelor membre. Libertatea va câştiga întotdeauna în faţa opresiunii", subliniază Alianţa Nord-Atlantică.

×
Subiecte în articol: NATO Jens Stoltenberg