x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jens Stoltenberg îi predă ștafeta lui Mark Rutte la șefia NATO

Jens Stoltenberg îi predă ștafeta lui Mark Rutte la șefia NATO

de Redacția Jurnalul    |    01 Oct 2024   •   15:15
Jens Stoltenberg îi predă ștafeta lui Mark Rutte la șefia NATO
Sursa foto: Hepta

După zece ani la conducerea NATO, Jens Stoltenberg îi predă fostului premier olandez Mark Rutte ștafeta la șefia alianței formată din 32 de ţări occidentale, chiar cu o lună înainte de alegerile din SUA, relatează AFP.

Transferul are loc la sediul NATO, la Bruxelles, în cadrul unei reuniuni a Consiliului Atlanticului, instanţa politică a NATO din care fac parte ambasadorii statelor membre.

„Îi urez bun venit noului secretar general al NATO. Mark cunoaște bine NATO și este bine cunoscut în întreaga alianță, avînd pregătirea perfectă pentru a deveni secretar general; el a fost prim-ministru timp de 14 ani în cele patru coaliții și guverne diferite, deci știe cum să facă compromisuri, să creeze consens, iae acestea sunt abilități care sunt foarte apreciate aici la NATO. Mark, NATO va fi pe mâini sigure cu tine”, a declarat Stoltenberg în deschiderea reuniunii.

Rutte i-a mulțumit lui Stoltenberg pentru „prietenia de lungă durată”, amintindu-și de începuturile colaborării lor, la masa NATO de la Lisabona, în 2010. „De atunci, am continuat să lucrăm pe probleme de securitate. Rusia, terorismul, amenințările cibernetice... Ai menținut această alianță pe drumul cel bun în vremuri tulburi și pot să spun că, în mare parte datorită ție, NATO este acum mai mare, mai puternică și mai unită ca niciodată”, i-a mai spus Rutte fostului secretar general, adăugând că, din acest motiv, vede preluarea șefiei NATO ca „o mare onoare”.

Mark Rutte urmează să vegheze, în prima sa mare reuniune (o reuniune a miniştrilor Apărării din NATO în perioada 17-18 octomrbie), la menţinerea la cel mai înalt nivel a susţinerii indispensabile militare occidentale a Ucrainei în război, în contextul creşterii presiunilor în vederea încheierii acestui război şi deschiderii unor negocieri.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: nato jens stoltenberg mark rutte