x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe JERUSALEM POST:Obama va oferi Israelului garanţii nucleare

JERUSALEM POST:Obama va oferi Israelului garanţii nucleare

de Mihaela Matachita    |    12 Dec 2008   •   00:00

Administraţia Obama va oferi Israelului garanţii nucleare, avertizând că orice atac al Teheranului împotriva Tel Avivului va avea ca rezultat un răspuns nuclear devastator al Statelor Unite împotriva Republicii Islamice, a anunţat cotidianul israelian Haaretz, citând surse americane apropiate viitoarei administraţii de la Casa Albă.



Garanţia nucleară va fi însoţită de amplasarea unui nou sistem anti-balistic în Israel. Administraţia Bush a făcut un prim pas, prin amplasarea unui sistem radar în  Negev, care poate detecta rachetele balistice lansate de Iran.
Hillary Clinton, secretarul de stat desemnat de preşedintele american ales Barack Obama, a vorbit prima, în campania pentru nominalizarea candidatului democrat la preşedinţia SUA, despre o garanţie nucleară în favoarea Israelului. Clinton a propus ca această protecţie nucleară să fie extinsă şi pentru alte ţări din regiune, precum Arabia Saudită sau ţările din Golf.
Obama a declarat, săptămâna aceasta, că va negocia cu Iranul şi va oferi stimulente economice dacă Teheranul renunţă la programul nuclear. Totodată, a avertizat că, dacă Iranul va refuza, SUA vor acţiona pentru înăsprirea sancţiunilor împotriva Republicii Islamice.
Însă Israelul nu este de acord cu această abordare. "Care este semnificaţia unei astfel de garanţii, când ea vine de la cei care au ezitat să rezolve problema cu un Iran care nu dispune încă de arma atomică?", s-a întrebat o sursă de rang înalt din serviciile de securitate israeliene. "Ce fel de credibilitate va avea o astfel de garanţie când Iranul va dispune de arma atomică?", a adăugat sursa citată.
Pe de altă parte, o sursă de rang înalt din administraţia Bush se întreba: "Cine va convinge cetăţenii din Kansas că SUA trebuie să se implice într-un război nuclear din cauză că oraşul Haifa a fost bombardat? Şi care mai este scopul unui atac american, după ce oraşele israeliene sunt distruse de bombele atomice ale Iranului?"
Această dezbatere vine în momentul în care serviciile militare americane de informaţii consideră că Iranul a depăşit "punctul fără întoarece" şi stăpâneşte tehnologia îmbogăţirii uraniului.

TEHERANUL VREA Så DEVOREZE LUMEA ARABĂ
Preşedintele egiptean, Hosni Mubarak, a criticat Iranul pentru că încearcă "să înghită" lumea arabă, în contextul în care relaţiile dintre Cairo şi Teheran s-au tensionat în ultima perioadă. Potrivit Jerusalem Post, liderul egiptean a făcut această declaraţie în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţi ai partidului de guvernământ din Egipt.

×
Subiecte în articol: externe