x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe JO 2016: Obama, lobby olimpic dificil pentru violentul Chicago

JO 2016: Obama, lobby olimpic dificil pentru violentul Chicago

de Irina Cristea    |    30 Sep 2009   •   00:00

Pentru a se asigura că oraşul Chicago va fi ales să găzduiască Jocurile Olimpice din 2016, cuplul prezidenţial american va lua parte la şedinţa Comitetului Olimpic Internaţional de la Copenhaga, unde cele patru oraşe rămase în cursă (Chicago, Rio de Janeiro, Tokyo şi Madrid) îşi vor susţine candidatura.



Barack Obama a anunţat în ultima clipă ca va face deplasarea la reuniunea din această vineri după ce, iniţial, doar soţia sa urma să se ocupe de lobby-ul pentru Chicago. Din delegaţia americană fac parte şi sportivi de renume, printre care gimnaştii Nadia Comăneci şi Bart Connor sau atleţii Jackie Joyner-Kersee şi Michael Johnson.

Vestea implicării lui Obama i-a nemulţumit pe membrii celorlalte delegaţii, ştiut fiind, din experienţa anilor trecuţi, că apariţia unui lider carismatic influenţează decisiv hotărârea Comitetului Olimpic Internaţional, comentează Associated Press. În urmă cu patru ani, fostul premier britanic Tony Blair a avut un discurs extrem de convingător, cu ajutorul căruia Londra a fost aleasă gazdă a Olimpiadei din 2012.

La fel, fostul preşedinte al Rusiei, Vladimir Putin, a dat peste cap toate calculele şi a schimbat statutul oraşului Soci de la candidat fără şanse la gazdă a Jocurilor Olimpice de iarnă din 2014.

CAM MULTĂ VIOLENŢĂ
Misiunea lui Obama va fi însă dificilă, în contextul violenţelor comise în ultima perioadă în Chicago. Cel mai recent caz, prezentat pe larg de presa din SUA, s-a petrecut la sfârşitul săptămânii trecute, când două bande rivale s-au încăierat în apropierea unui liceu. S-au bătut cu pumnii, cu picioarele şi cu bâte, iar patru elevi au fost prinşi în confruntare şi au ajuns la spital cu răni grave. Acum, le este teamă să se mai ducă la şcoală, potrivit postului ABC News. Incidentul nu are darul să fie de ajutor în campania de lobby pro-Chigago.

Mai ales când în mass-media americane evenimentul a fost prezentat inclusiv cu subtitlul "Iată spiritul olimpic!". Obama va trebui să-i convingă pe cei 115 membri ai CIO şi pe preşedintele forului, Jacques Rogge, nu doar că oraşul american are infrastructura şi susţinerea necesare organizării unui eveniment de talia Olimpiadei, ci şi că participanţii şi spectatorii vor fi în siguranţă.

MADRID SAU TOKYO?
Înainte ca Barack Obama să îşi anunţe sosirea la Copenhaga, publicaţia Around the Rings, specializată în informaţii privind Jocurile Olimpice, aprecia că favorite în cursa pentru organizarea JO 2016 sunt Madrid şi Tokyo. Chicago era evaluat între cele două oraşe fruntaşe şi Rio, creditat cu şanse minime. Nimic nu este însă bătut în cuie, competiţia fiind cea mai strânsă din ultimii ani, potrivit sursei citate.

×
Subiecte în articol: externe